Og her gik man og troede, at Fay Weldon var Europas ondeste forfatter.

Bornholmermordet kunne være det uforglemmelige danske svar på Fay Weldons En hundjævels bekendelser, og som Weldons roman viser denne, hvor langt en kvinde vil gå for at hævne en uretfærdighed, men da romanen nu er dansk og foregår på Bornholm, så er konkurrenten Mary Fishers fantastiske lyserøde univers udskiftet med en typisk dansk pædagogisk nuance: Hvordan går det egentligt for børnene i uhyggelige skilsmisser?

Ivan og Asta har været gift i 19 år. De har sammen drevet hotel og fordelt opgaverne: Asta har knoklet med rengøring og madlavning, og Ivan har underholdt gæsterne i restauranten om aftenen. De har to børn på seks og ti år, og det har mest været Astas ansvar. Men al herlighed har en ende, og Ivan meddeler Asta, at han flytter til København med en anden kvinde. De må hellere få solgt hotellet, og børnene får han ikke lige sagt farvel til.

Tilbage står Asta og skal forklare sine børn, hvor far er taget hen. Den tiårige søn bliver hårdt ramt, mens den seksårige datter tilsyneladende ikke påvirkes. Asta prøver at stable en ny tilværelse på benene med lån, et dårligt lønnet job og et barn der vender sig væk fra hende. Børnenes far viser ikke interesse for at se sit afkom, og Asta beslutter sig for en hævn så grum, at det kan få en engelsk hundjævel til at ligne en omsorgsfuld nonne.

Asta er en karakter, man gerne vil holde af. Hun er så svigtet, og hun kæmper lidt magtesløst for at samle op på sig selv. Hun har blik for sine sårbare børn, selvom hun ikke helt forstår sin yngste. Men hun udvikler sig, bliver bedre til at tackle problemerne, så tilværelsen får den facon, hun vil have.

Bornholmermordet er lidt af en gyser, når man ser på, hvad der sker med karaktererne, og hvor let det smudsige i mennesket kan hentes frem, hvadenten man er offer eller gerningsmand.

Bornholmermordet

Ina Jensen

239 sider

Platform

Udgivet: 2020

Birte Strandby