En bog til børn og voksne om julehygge, julefortællinger, julekonfekt, Santa Lucia, julemanden og Jesus præsenteret i velillustreret og børnevenligt format.

Her er opskrifter på småkager, konfekt og varme drikke som æblegløgg, chokolade og indisk chai-te. Opskrifterne på de varme drikke er grundige med lister over ingredienser og fremgangsmåder. Det kan man ikke helt sige om opskrifterne på julesmåkagerne. Her er en basis-opskrift med mel, sukker, æg og smør og en liste over anvendelige krydderier. Det er fint, hvis man bager sammen med mindre børn, men måske kunne en læser også have forventet at finde klejner, brunkager og pebernødder i afsnittet. Til gengæld er der en tekst om, at man kan købe byggesæt til peberkagehuse i supermarkeder. Det er naturligvis vigtig information, men et produktionsplan for peberkagehuse havde været nok så interessant.

Til gengæld er der gjort mere ud af fremgangsmåden, når man vil lave en julekalender, et fuglefodringsbræt eller et julehjerte.

Ind i mellem opskrifter er der et kort resumé af Juleevangeliet, historien om juletræet, og om kalenderen og de hellige tre konger.

Der er suppleret med fakta- og informationsbokse, og layoutmulighederne er smukt udnyttet, så alt virker indbydende og farverigt uden at være alt for læsetungt.

Der er også quizzer (med de rigtige svar placeret andetsteds i bogen), og så er der to eventyr af H. C. Andersen: Den lille pige med svovlstikkerne og Grantræet. Måske kunne man have forestillet sig lidt mere muntre juleeventyr end de to mest tragiske i H. C. Andersens forfatterskab. På den anden side vil netop de to eventyr stå i stærk kontrast til hyggen, der så kan blive yderligere påskønnet.

Alt i alt en interessant bog der kan sætte gang i juleglæden hos de yngste, og inspirere dem og deres voksne.

Børnenes store bog om jul

Helène Wagn og Sarah Wagn Møller

Illustreret af Franck Wagnersen

80 sider

Gyldendal

Udgivet: 03.11.2023

Birte Strandby