Den australske fantasyforfatter,Trudi Cavanan, er en absolut megastjerne i fantasy-universet. I hendes store trilogi om Auraya, Den Hvide Præstinde, er vi nu nået til 4. og 5. bind – i den danske udgave deles den ca. 2000 sider lange trilogi delt i 9 håndterlige bøger.

Den store krig mellem pentadrianerne og cirklianerne er omsider slut. Krigen har kostet dyrt på begge sider, men det er De hvide, cirkelianere, der vinder det afgørende slag, og resterne af pentadrianernes hær må flygte hjem gennem farlige huler og gange under bjergene.

Både De Hvide og De Sorte troldmænd går straks i gang med at planlægge, hvordan de skal få modparten til at opgive ders falske guder. De Hvide er sikre på at deres guder og det hellige cirkelsymbol rummer den guddommelige magt og den endelige sandhed om livet og døden. De Sorte er naturligvis lige så overbeviste om at deres hellige femtakkede stjerne og deres guder er de eneste sande og ægte.
Men det lader til at krigene mellem menneskene blot er en videreførelse af de gamle stridigheder mellem guderne. Som i den græske gudeverden kæmper guderne mod hinanden, og bruger menneskene i deres indbyrdes kampe. Guderne taler med deres respektive præster, de viser sig for dem, manipulerer hensynsløst med dem og kan enddog byde på guddommelig tilfredsstillende sex.
Den Hvide præstinde, Auraya, sørger over sin elskede, Leiard, der er forsvundet under krigen. Leiard er flygtet op i bjergene ligesom troldkvinden Emerahl. Men Leiard er ikke længere kun Leiard, han er også drømmevæveren Mirar, og de to personligheder kæmper om magten over deres fælles krop.

Tingene kompliceres yderligere, da prinsesse Imi af havfolket forsvinder. Hun bliver taget til fange af sørøvere under en tankeløs risikabel udflugt.
Mens Auraya og Mirar/Leaird forsøger at redde det flyvende folk, siyeerne, fra en dødelig epidemi, der truer med at brede sig til resten af verden, spidser gudernes opgør til. De Hvide præster og drømmevæverne indgår et samarbejde, men prøver i virkeligheden at lære hinandens hemmeligheder. I en verden fuld af magi ligger der en utrolig magt og venter på dem, der kan lære at bruge og styre denne grænseløse magt.

Vil mennesker og guder kæmpe til sidste fjende er knust. Er der overhovedet en god og en ond side, og bliver de gode ved med at være de gode, hvis de kæmper med alle midler?

Der er lagt op til en fantasivrider af en afslutning på trilogiens anden del, når (det danske) bind 6 snart udkommer.

Auraya, Den Hvide Præstinde -bind 4 & 5: Gudernes tjener &
Den hvide død
Forfatter: Trudi Canavan

Oversættelse: Ingrid Terkelsen
210 & 187 sider
Forlag: Tellerup
Jan Vandall