Vi er stenbroens duer, vi er grimme som få

Rockduen Spejlæg, ham skider vi på

Forbi er de tider, hvor forældre kunne få hjælp til børneopdragelse og sproglig afretning af afkommet i børnelitteraturen. Nu skrives børnebøger for at underholde børnene – og de voksne, der læser historierne højt. Det er særligt tydeligt her, hvor en relativt banal fortælling – de gode mod de onde – er afsæt for både fantasifuld og også lidt plat sprogbrug, der er rettet mod både børn og voksne. Didrik, der er brevdue, deltager for eksempel i det årlige Slaget på Reden, en titel der nok giver betydeligt mere genklang hos voksne end hos børn, der næppe i børnehaven lærer om det berømte søslag mod briterne. Ligeledes er de ondes repræsentant, duen Spejlægs ordre til sin medkumpan: Du skal bare vande de høns – heller ikke standardsprog for de meget unge.

Til gengæld er der mange andre gode udtryk til børnehavebarnet: Skyskvat, din punkterede luftmadras. Spejlægs næstkommanderende, Rullekrages misforståelser på grund af dårlig hørelse kan også give anledning til grin: …jeg er en stor rovfugl. – En stor røvfuld? Spurgte Rullekrage. Rullekrage gør sig desuden bemærket ved ikke at være den hurtigste knallert i lufthavnen.

Der er illustrationer på alle sider, de er farverige og rummer mange detaljer, der supplerer historien fint.

Ellers handler det om Didrik og vennerne, der skal vinde Slaget på Reden, om deres gode ven Pølse-Ib, der gerne skulle vinde den samtidige konkurrence om, hvem der kan lave flest hotdogs på kortest tid, og om nogle stakkels indespærrede kyllinger, der skal befries hos den lede Peter Plukfjer.

Er du en kylling Didrik?

Jens Vilstrup

Illustreret af Claus Riis

28 sider

Turbine

Udgivet: 04.08.2014

Birte Strandby