Hvis du er vild med storslåede familiefortællinger, der strækker sig over mange år og rummer spændende verdenshistorie, så er ”Arven” oplagt læsning. Det er den fransk-chilenske Miguel Bonnefoy, der har forfattet romanen. ”Arven” er på kun 192 sider, men alligevel er det en stor fortælling, der rummer en “familiesaga” over flere generationer. Handlingen udspiller sig dels i Frankrig og i Chilie. Bogen er udgivet på Den franske bogcafes forlag Forlaget Bobo, som er værd at holde godt øje med. De små mikroforlag gør et vigtigt arbejde, i forhold til at udgivelser som denne bliver oversat og udgivet. Så allerførst en tak for det! 

Kan det virkelig lykkes at fortælle en stor formfuldendt familiesaga på under 200 sider? Svaret er ja! Med Miguel Bonnefoy ved roret får du serveret en helstøbt fortælling, der tillige er smukt og poetisk forfattet med respekt for den særlige latinamerikanske fortælletradition. Her er møder virkelighed og drøm hinanden på fineste vis. 

Romanen tager sin begyndelse omkring 1870, i Jurabjergene, da en vinbonde fra Lons-le-Saunier, ruineret af vinlus beslutter at tage til Californien med en enkelt vinplante i lommen. Febersyg af tyfus fører skæbnens uransagelige veje ham i stedet til Chile, da skibets kaptajn vælger at sætte ham af. I immigrationstjenesten bliver det omtrentlige navn på hans fødested omdøbt til hans efternavn. Snart møder han Delphine Moriset, datter af en Bordeaux-paraplykøbmand, og de to gifter sig. Slægten Lonsonier slår nu rødder i Chile. 

Den ”gamle” Lonsonier får tre sønner, Robert, Charles og Lazare, der alle melder sig til tjeneste sammen med Frankrig under Første Verdenskrig. Under en våbenhvile møder Lazare, en fjendtlig soldat i frontlinjen. Det er soldaten Helmut Drichmann, som Lazare genkender fra Santo Domingo fra ti år tidligere. Nu er Helmut en tysk eksil, der er vendt tilbage for at tjene sit hjemland – præcis som han selv gør. Lazare stilles overfor et stort dilemma, og må træffe et etisk valg dér på slagmarken. 

Efter første verdenskrig vender kun Lazare retur til Chilie igen, og dét er med svære mén fra skyttegravene. Tiden går og trods krigens følger får Lazare – med mellemkomst fra en helbreder – mulighed for at stifte familie. Han gifter sig med Thérèse, der går meget op i fugle, og de får datteren Margot. Fødslen sker i en bronzevoliere befolket af hundredvis af fugle, og det giver Margot en evig drøm om selv at flyve. Margot bliver derfor luftfartspioner. 

Mange år senere ender også Margot – som sin far – med at komme i krig. Det gør hun som pilot. Hun bliver mor til fjerde og sidste led i slægtsfortællingen; Ilario Diaz. Han bliver stærkt politisk engageret som tilhænger af præsident Salvatore Allende og går op imod systemet. Det ender med tortur i general Pinochets fængsler og gør, at der må træffes livsændrende valg. 

Hvert kapitel følger en hovedkarakter og beretter dels om slægten Lonsoniers udvikling og dels om Chiles dramatiske historie. Miguel Bonnefoy beretter med sikker hånd om hverdagslivet i Chile, lige så vel som de store politiske og samfundsmæssige forandringer i landet. Læseren kan mærke det historiske vingesus og personernes liv, der alle væver sig ind i hinanden. 

I tråd med den særlige sydamerikanske fortællestil skeles der ikke til tid eller virkelighedens rammer, som vi har for vane at gøre. Det betyder, at nok er der nogle overordnede – kronologiske rammer – men samtidig er der huller, som fx giver plads til at visse personer lever usandsynligt længe og andre genopstår. Der er fx et barn, som tilsyneladende undfanges med en død mand. Men pyt. Det kan lyde en anelse spøjst, men fungerer til fulde! 

Med ”Arven” har Miguel Bonnefoy skabt en helstøbt, smuk og stærk fortælling. Han tager læseren med gennem et helt århundrede, to verdenskrige, et diktatur og to lande. Samtidig præsenteres vi for fire generationer af familien Lonsonier. Deres evne til at slå rødder (som vinplanten symboliserer) og dog flytte sig, når det er påkrævet, er tankevækkende og vedkommende til hver en tid. Det er en rørende beretning om forpligtelse, passion, rødder, familiebånd, dedikation og omstillingsevne. 

Michel Bonnefoy er en dygtig historiefortæller og mere end dét. Fortællingen rummer en omhyggelige detaljekunst og stor historiebevidsthed. Som europæer er det en kæmpemæssig gave at læse om Chiles historie på en så poetisk, levende og elegant vis. Men det er også barsk og voldsom læsning – præcis som landets historie er. 

Som forfatter er Michel Bonnefoy et forbilledligt eksempel på latinamerikansk fortælletradition i tråd med ​​Garcia Marquez og Isabel Allende. Her møder vi en kompetent mester i at sammenflette familiekrøniken, den historiske roman og magiske realisme på virtuos vis. Fornemt! 

Arven

Forfatter: Miguel Bonnefoy

Oversættelse: Nils Schultz Ravneberg

Forlag: Forlaget Bobo – Den franske bogcafes forlag

192 sider. Paperback 

Udgivelsesdato: Den 2. september 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg