Evald Tang Kristensen var angiveligt Danmarks flittigste folkemindesamler. Skønt han var forfatter til mere end 80 bøger, har han efterladt et stort utrykt materiale. Det finder man på Det Kongelige Bibliotek, Dansk Folkemindesamling, herunder de 36 eventyr, som Ane Marie Jensdatter har fortalt. Jørgen Vestergaard har genfortalt små 30 af dem i denne bog med gengivelse af Ane Maries sprog og stedsbetegnelser.

Derfor kan man her læse om Klods-Hans fra Helligsø der kurtiserer en jomfru Hedenrøv. Som i H. C. Andersens eventyr er her også en krage involveret, og Klods-Hans og jomfru Hedenrøv når gennem en af eventyrverdenens mere mærkværdige ordvekslinger. Det ender naturligvis med, at Klods-Hans bliver gift og kommer til ære og værdighed.

Eventyret Den tredje bror minder om Klods-Hans og andre eventyr, hvor den tredje og yngste er den heldige. Der var tre brødre, de boede muligvis i Kobberø. En mand nord for Thisted havde en datter, der aldrig smilede. Han lover derfor, at den mand der kan få hende til at smile, vil få hende. De to ældste brødre tager afsted. Undervejs møder de en lille mand der beder dem give ham mad eller penge. Brødrene nægter. De gør sig til overfor pigen, men ikke et smil bliver det til, og de må tage hjem igen. Den tredje bror, der ikke har de samme talenter som sine brødre, møder også den lille mand. Modsat brødrene deler han gerne både mad og penge, og så giver den lille mand ham en fugl med samme virkning som guldgåsen i Grimms eventyr: Alle der rører fuglen, hænger fast. Det bliver til et helt selskab af vidt forskellige mennesker, og det får pigen til at le. Faktisk ler hun, så det kan høres helt i Thisted.

Der er også kortere historier, blandt andet Goddag mand – økseskaft og mindre anekdoter, nogle af dem ganske artige, en del ukendte og alle ret underholdende, omend man fremover måske vil bevæge sig rundt i Thy med en vis forsigtighed. Der sker mange sære ting.

Eventyrene er ledsaget af billeder malet af Rasmus Henrik Kruse, der malede herregårde i Nordjylland. Malerierne er bevarede på Nationalmuseet og Det kgl. Bibliotek.

Ane Marie Jensdatter fortæller eventyr fra Thy

Jørgen Vestergaard

71 sider

Brændpunkt

Udgivet: 19.01.2024

Birte Strandby