Genudgivelse af Kafkas efterladte roman med fragmenter. Romanen er skrevet mellem 1911 og 1914 og udgivet posthumt i 1927. 

Karl Rossmann er femten eller sytten år gammel, da hans forældre sender ham til Amerika, fordi han har gjort en pige gravid. Karl møder der sin rige onkel, der er indstillet på at opfylde alle Karls ønsker. Karl lærer engelsk, ridning og klaverspil, indtil en af onklens bekendte insisterer på at invitere ham til sit landsted. Trods onklens protester beslutter Karl at tage med til landstedet, og hans onkel slår senere hånden af ham i et brev. 

Karl møder ireren Robinson og franskmanden Delamarche, da han forlader landstedet. De slår følge for at finde arbejde, men de to mænd er upålidelige og begynder bekendtskabet med at sælge Karls pæne tøj. Senere får Karl arbejde som elevatordreng på et stort hotel. Det går godt, indtil skæbnen i skikkelse af de to landstrygere indhenter ham. 

Angiveligt skulle Karl dø en voldsom død, men romanen blev aldrig skrevet færdig. 

Der er yderligere tre fragmenter efter den første slutning. I den ene slutning rejser Karl med en teatertrup videre ud i verden. 

Synsvinklen er Karls, og romanen foregår i stort omfang som dialoger. Karl selv har hang til lange, moralske enetaler, når han sætter sine medmennesker på plads. Han er meget velopdragen, velformuleret og naivt parat til at tro det bedste om mennesker – selv den skumle Delamarche. 

Kafka skriver med en næsten fotografisk realisme, inspireret af stumfilm og af en bog om USA med billeder af blandt andet frihedsgudinden. Kafka kom ikke selv til Amerika.

Amerika – Den Borteblevne

Franz Kafka

Oversat af Karsten Sand Iversen

272 sider

Gyldendal

Udgivet: 24.04.2014

Birte Strandby