13 små onde noveller om mennesker når de er værst

I titelnovellen møder vi en lille pige og hendes to lykkelige forældre. Det kendetegner også novellen Ved skovsøen: lykkelige forelskede forældre – indtil barnet kommer, så sker der ting og sager. I titelnovellen er forældrene altid glade, og pigen er altid sur. Forældrene undrer sig og siger for sjov til pigen, at de overvejer at få et afrikansk barn i stedet for hende. Siden bliver de dybt bekymrede, og det er pigen godt tilfreds med. Forældre kan manipuleres.

I andre noveller med stilfærdige, idylliske titler som Lillepigen og Ved skovsøen optræder også forældre og en datter. I Lillepigen er det den nybagte mor der slås med forældrerollen eller måske er det en fødselspsykose, og i Ved skovsøen er det moren der slås med datteren. Her er krigen ikke psykologisk men konkret og forbløffende blodig.

Det er hårdt at være barn. I Drengen i toget er der en venlig dame, vores hovedperson, der tager sig af et barn på rejse. Det kommer der ikke noget godt ud af, selvom vores kvinde på pletten mener, at hun har fat i et seriøst samfundsproblem.

Fælles for flere af novellerne er, at moren ønsker barnet væk og det romantiske forhold til ægtefællen genetableret. Persongalleriet er unavngivet og minder om det, der optræder i digtsamlingen Findes der kobberrør i himlen: en stærk mor, en svag far og et barn, og i flere af novellerne ender det med mord, ikke et overvejet af slagsen, men en katastrofal slutning der vokser ud af den sære dysfunktionelle dysterhed.

Udover at være forfatter er Katrin Ottarsdóttir filminstruktør og manuskriptforfatter.

Katrin Ottarsdóttir

I Afrika er der mange søde børn

Nothern gothic-noveller

Oversat af Katrin Ottarsdóttir og Hugin Eide

190 sider

Torgard

Udgivet: 21.06.2017

Birte Strandby