Hele den aften prøvede han at øve sig i at synes, Nora var dum …

Det er ikke kun teenagere, der har det hårdt. Det kan også være meget udfordrende at være børnehavebarn. Wilfrid kan for eksempel rigtig godt lide Nora fra børnehaven, men hun leger kæreste med Simon. 

Mor foreslår, at han tager en buket blomster med til hende, og Wilfrid udvælger sig det pæneste, børnehaven kan byde på, et lille grantræ – ud fra den betragtning at det er hans børnehave og derfor også hans grantræ. Den skal oplæseren nok være klar til at vende med sine børn, hvis man vil undgå rovdrift på børnehaver. Nora er desværre ikke typen man kan score med et grantræ, så Wilfrid må finde andre metoder. 

Otto har også vanskeligheder. Han er ikke ret god til at male, så han låner et maleri fra en der er god til det. Det medfører nogle andre vanskeligheder, men Otto tackler dem alle og ender også med at gøre det rigtige.

I otte små fortællinger får vi en række billeder af børnehavebørn, nysgerrige, opfindsomme, morgensure. En dag i Børnehaven Krudthuset handler om, hvad der sker i løbet af sådan en dag i børnehaven. Den vil også børn på to-tre år kunne genkende og nyde, og der er fine muligheder for at tale om det der sker i børnehaven. Billederne er farverige og helsides – og det gælder i øvrigt for alle fortællingerne. Illustrationerne er klare, og viser billeder af den hverdag, børnene kender.

Den næste historie Willis bedste ven handler også om, hvad der sker i børnehaven, og hvordan Willis lærer at gynge og rutsje på rutsjebane, men herefter bliver historierne en lille smule mere komplekse. Ganske vist er der stadigt en meget høj grad af genkendelighed, og vi er i et univers med meget legetøj, cykler, forældre og guitarspillende pædagoger, men følelseslivet bliver lidt mere kompliceret, når man farer vild, eller måske er lidt forelsket, eller man begynder at undre sig over ting, som voksne gør.

Det er udmærkede fortællinger, og de to første af dem dækker lidt af det hul der forståelsesmæssigt kan opstå, når man flytter sig fra pegebøgerne hen mod De tre Bukke Bruse.

Ælle Bælle Børnehave

Historier om at gå i børnehave

Louise Langhoff Koch og Inger Tobiasen, Kirsten Sonne Harild og Inger Tobiasen, Cecilie Wallengren og Dorte Pontoppidan Thyssen, Anne Sofie Hammer og Sira Stampe, Trine Bundsgaard og Charlotte Pardi, Anne Sofie Hammer og Dina Gellert, Alberte Winding og Rasmus Bregnhøi, Lars Daneskov og Pernille Lykkegård

164 sider

Gyldendal

Udgivet: 03.05.2021

Birte Strandby