Mathias Steen kalder sig tøsing i eksil i København. Han er født i 1992 på den på mange måder idylliske ø Tåsinge, men i sin debutroman I mørket er alle katte grå, er det ikke idyllen der har førsteprioritet i handlingen.

Vi læser om fem unges problemer med livet. Mathias Steen gør et behjertet forsøg på at overbevise læseren om, at deres vanskeligheder har rod i de foregående generationers fejlgreb og mystiske begivenheder i øens fortid med fortielser, sladder og løgne.

Martin er den af de fire, der forlader øen for at lade sig udsende som soldat.  Han vender tilbage og køber et faldefærdigt hus, som har tilhørt en frisørenke. Hende står der nogen mystik om, og så har hun efterladt en del beretninger om hændelser på Tåsinge. Dem finder Martin, og de fascinerer ham voldsomt.

Martin møder igen sine tre barndomsvenner, som han indtil han forlod øen havde et ubrydeligt sammenhold med. Og barndomskæresten Anne falder hurtigt i hans favn igen.

Deres møder er præget af voldsomme drukture og indtagelse af stoffer. Anders er skolelærer og storsmugler af sprut og narko. Rasmus er tømrer og ved ikke om han vil leve sammen med den homoseksuelle sygeplejerske Kasper. Anne er glaspuster og har et skrøbeligt sind.

Alle har nogle traumer på den ene eller anden måde. De skændes bravt om, hvem der har det værst. Det er også her, man opfanger, at forfatteren er uddannet psykolog.

Den, der har kendskab til Tåsinge, må anerkende beskrivelserne af øen. Det er ikke en hjemstavnsroman, Mathias Steen har begået, men et bud på noget alment menneskeligt.

Denne bog har undertitlen Tåsingehistorier 1, så der kommer en mere. Og det er glimrende, hvis Mathias Steen formår at sætte Sydfyn på det litterære landkort. Det hele behøver jo ikke at foregå i København eller Jylland.

I mørket er alle katte grå

213 sider,

Udkom juli 2022,

Forfatter Mathias Steen,

Forlag Brændpunkt

Anmelder Bjarne Gregersen