I lighed med andre børnerimere – som Halfdan Rasmussen og Carl Quist Møller – har Lilja Scherfig skrevet 12 børnedigte – et digt for hver måned i året i god sammenhæng med den pågældende måned, her oktober:

Ved Halloween er Hella tavs

på trods af gys og monstersnavs.

Men skrige kan hun, da Fidel

flår hul i tasken fra Chanel.

Fidel er katten, og Hella er tydeligvis mor og ejer af en (let beskadiget) Chanel-taske.

Rimene er lidt søgte og bærer præg af, at de i denne deres egenskab netop med djævlens vold og magt skal rime, hvilket gør dem mindre graciøse og vanskeligere at huske end eksempelvis Halfdan Rasmussens:

Bennys bukser brændte

Børge råbte: Åh

Børge havde nemlig

Bennys bukser på.

Som hos de førnævnte børnerimsforfattere er det ikke kun sukkersød idyl. Under november er der for eksempel en tante der snyder i Matador, og i december er der beklagelser fra et barn, der er klædt ud som hest under julekomedien, mens de andre har englevinger og glorier.

Tegneren Otto Dickmeiss har komplementeret rimene med sine karakteristiske illustrationer med de meget storøjede børn, den landlige idyl og de nuttede dyr. Men ingen Dickmeiss uden realisme, og han sætter det idylliske i relief under april, hvor børnene og en fortabt udseende hare får hugget deres påskeæg, og et spejlæg ved siden af de små kyllinger fortæller om et brutalt uheld.

Rimene er for børn, men humoren er for voksne og illustrationerne til trods er det mest en hyggebog for den voksne oplæser – og i al sin korthed velegnet til travle forældre.

Året rundt – sjove rim for børn

Otto Dickmeiss og Lilja Scherfig

26 sider

Carlsen

Udgivet: 03.01.2011

Birte Strandby