Den kendte tv-kok og restauratør Adam Aaman er især kendt for sin kærlighed til det danske smørrebrød. I sin nye kogebog ”Aamans grønne køkken” viser han derimod sin dedikation til det vegetariske køkken, som mange har fået øjnene op for.

Adam Aaman har selv oplevet, hvordan hans tre store teenagedøtre har en forkærlighed for det kødfrie køkken. I samspil med at han har fået nyttehave, har grøntsagsretterne med andre ord fået en meget større rolle at spille i familien Aamanns hjem – uden at det er blevet kødløst eller asketisk. Sidstnævnte er ”Aamanns grønne køkken” på alle måder et fornemt vidnesbyrd om.

I den populære tv-koks nye kogebog er der nemlig kredset for grøntsagsretterne med b.la. ost, smør, æg, mel, fløde, sukker og andre såkaldte ”gode sager”. Hvad der er nok så vigtigt at fremhæve, er den generøse brug af friske krydderurter og vilde urter. Sidstnævnte kan være overordentligt udfordrende at skaffe, hvorfor læseren vil savne alternative forslag. Men man mærker tydeligt, at forfatteren er ganske kompromisløs. Det handler om den gode smag først og fremmest.

Opskrifterne i ”Aamanns grønne køkken” er præsenteret alfabetisk. For nemheds skyld har læseren adgang til en oversigt, der viser hvordan opskrifterne fordeler sig på den grøntsag eller frugt der er i centrum. Bagerst i bogen findes et stikordsregister.

Maden svinger meget i sværhedsniveau. Nogle retter er meget simple og ganske enkle at gå til, mens andre er en del mere udfordrende, og kræver en del erfaring i et køkken. Fælles for alle opskrifter er, at Adam Aamann vægter præsentationen højt. Det kommer til udtryk i de smukke og indbydende madbilleder, der er fotograferet af en af Danmarks ypperste madfotografer Columbus Leth. Bogen er en overordentligt æstetisk veludført udgivelse, der desværre har en række trykfejl.

Adam Aamanns grønne køkken er yderst inspirerende. Det henter inspiration fra hele verden, men man fornemmer også tv-kokkens kærlighed til det gode danske frokostkøkken og de velkendte, gamle, danske klassikere. Alle serveres de her i en smuk grøn forklædning. Glæd dig eksempelvis til tarteletter med porre, ost og tyttebær – spøjst nok vælger den ellers så kompromisløse kok her at gøre brug af ganske almindelige købetarteletter frem for fx at bage vol au vent eller butterdejssnitter. Eller hvad med at prøve en selleribøf med løgsovs, spejlæg og råsyltede tyttebær. Fra den klassiske smørrebrødsseddel finder vi også evergreens om end i grønne klæder. Prøv fx hønseløs hønsesalat. Det nye nordiske køkken gennemsyrer alle retter uanset ophav. Har man lyst til lidt sødt, er der også inspiration at hente i bogen, der både byder på bagværk og dessert.

”Aamanns grønne køkken” er en hyldest til vores dejlige grøntsager og frugter. Den er en påmindelse om glæden ved at have nyttehave. Mest af alt vidner bogen og de mange lækre opskrifter om, at vi ikke behøver kødet for at blive tilfredsstillet. Adam Aamann kan sit håndværk og kender de særlige tricks, man arbejder med i det vegetariske køkken, hvor konsistens og smage – herunder umami – er ekstra vigtigt. Det er forfriskende at se, hvordan Adam Aaman giver et nyt nordisk tvist til en række kendte retter.  Alt i alt er bogen en oplagt anskaffelse netop nu, hvor vi tager hul på den dejlige danske sommer og det, den bringer med fra have og mark.

Aamans grønne køkken 

Forfatter: Adam Aaman

Forlag: Politikens Forlag

272 sider. Indbundet 

Udgivelsesdato: 19. 5. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg