En udredning af begrebet sociale netværksmedier og en status over anvendelse af samme anno 2016.

Danmark er det land i EU der har det største forbrug af sociale medier, i alt 66% af befolkningen er på enten Facebook, Twitter, LinkedIn eller Instagram. Nordmænd og svenskere ligger højere, og islændingene er helt oppe på 83%. En del tjekker nyheder, de fleste bruger mail, en fjerdedel spiller, og en fjerdedel streamer musik. Overordnet er er majoriteten på sociale medier for ’at hænge ud’ eller for at søge nyheder.

Klastrup gennemgår med behørig nævnelse af involverede forskere, hvordan de sociale medier har udviklet sig, og har også en analyse af årsagerne til samme mediers popularitet: Med udgangspunkt i sociologien bliver forklaringerne nogenlunde enkle: Vi er på, fordi de sociale medier kan bruges til at understrege den identitet vi gerne vil have.

Klastrup inddeler identiteten i tre: Den personlige identitet, den sociale og den systemiske, og her kan eksempelvis Facebook understøtte alle tre. Det vigtige er den fortælling man fortæller om sig selv. Behovet for at forstå sig selv, er et tidstypisk fænomen, og det gør man blandt andet gennem sin tilknytning til mennesker og grupper. Lige så vigtigt er den sociale bekræftelse, og den har aldrig haft bedre kår, end den har på Facebook.

Begrebet fællesskab er til diskussion, for hvornår er man et fællesskab. Er gruppen der liker den samme side et fællesskab – hvad enten det handler om klimabevægelse eller blomsterbinding?

I begyndelsen var de sociale medier især søgt af privatpersoner, men efterfølgende er de fleste virksomheder også kommet på Facebook, og Klastrup har et eksempel med en toårig der eftersøges af politiet og findes af frivillige efter 11.000 Facebook-delinger. Hermed har de sociale medier bevist deres praktiske anvendelighed. Som vi allerede ved, er det ikke uproblematisk, at vi deler så meget på nettet. Her kommer Klastrup ind på big data – der blandt andet omfatter de umådeligt mange oplysninger om os alle, der ligger på nettet til glæde for virksomheder der vil målrette deres salg.

De nye medier skaber nye vilkår for fællesskaber, for markedsføring og måske for manipulation. Sociale netværksmedier er klar tale om, hvor langt vi er nået forskningsmæssigt og privat, og hvilke diskussioner vi bør tage fremover.

Lisbeth Klastrup

141 sider

Samfundslitteratur

Udgivet: 2016