Psykologiprofessor Jordan B. Peterson, er kendt som en – politisk ukorrekt – direkte debattør med krystalklare holdninger. Han har ry for at være intellektuel provokatør, der vægter de borgerlige dyder. Ikke desto mindre betragtes han som en af Canadas mest indflydelsesrige tænkere. Nu er han klar til at dele sin tanker om livsvisdom i bogen ”12 regler for livet – en modvægt til kaos”. Så glæd dig til en udfordrende og tankevækkende læseoplevelse!

Jordan B. Peterson er blevet internationalt anerkendt takket være sine Youtube-videoer. Den canadiske psykolog og foredragsholder tog Youtube til sig og fik et helt enormt stort publikum. Han bruger flittigt mediet til interviews og foredrag mm. Nu er hans bog ”12 Rules for Life – An Antidote to Chaos” så klar på dansk. Den har solgt i et uhyre stort oplag verden over.

Som titlen antyder, indeholder bogen 12 tekster om livsvisdom. De har form som en slags populærvidenskabelige essays. Tag endelig ikke fejl! Det er ikke nogen selvhjælpsbog. Vi er ovre i den lidt tungere afdeling af psykologi, sociologi og filosofi. Jordan B. Peterson skrev oprindelig ”Maps of Meaning”, der handler om hvordan mennesket bør handle. I den bog beskæftiger han sig med orden og kaos. Bogen dannede sammen med Jordan B. Petersons Youtube-forelæsninger basis for ”12 regler for livet – en modvægt til kaos”.

I ”12 regler for livet – en modvægt til kaos” beskæftiger forfatteren sig med forskellige væsentlige tematikker i menneskets liv. Hans holdning er, at mennesket har brug for nogle overordnede principper for, at alt ikke ender i kaos. ”Vi har brug for regler, standarder, værdier – både alene og sammen” citeret fra bogen. Allerede i forordet slår han fast, at vi opnår mening i livet, i takt med at vi påtager os ansvar.

Jordan B. Peterson er oprindeligt uddannet psykolog, og lægger derfor stor vægt på adfærds- og udviklingspsykologien. Han ynder at sætte sine leveregler ind i et udviklingshistorisk perspektiv og drage paralleller til vores forfædres adfærdsmønstre. Der er ligeledes mange referencer til undersøgelser af dyrs adfærd og samspil. Ofte drukner de gode pointer i intellektuelle sidespring, der får de fleste læsere til at tabe tråden. Her er en interessant og vedkommende bog, der mangler en ekstra tur igennem vridemaskinen hos redaktøren. Hvor ville det gøre godt at barbere 100 sider af den!

Hvert af de 12 kapitler er bygget op om et konkret råd til livet. Ved første øjekast præsenteres det gerne som et causeri eller en anekdote med en pointe. Men snart dykker Jordan B. Peterson dybt ned i materien og trækker på alt fra evolutionsbiologi, psykologiske undersøgelser, religion, store litterære og filosofiske tænkere til idéhistorie. Vi kommer vidt omkring! Der er noget Svend Brinkmann i stilen – dog uden sammenligning. Men fælles for de to er lysten, viljen og modet til at gå imod strømmen og være klar i spyttet.

Jordan B. Peterson bekymrer sig ikke om at være politisk korrekt. Derfor bliver hans tekster både provokerende og tankevækkende. Uheldigvis lykkes han aldrig helt med at få budskabet ud over bogens sider. Han gør sig tydeligvis bedre på Youtube end som forfatter. Trods sine udfordringer er bogen dog en ganske fascinerende læseoplevelse.

12 regler for livet

Undertitel: En modvægt til kaos

Forfatter: Jordan B. Peterson

Oversættelse: Hans Larsen og Ulla Oxvig

Forlag: Jyllands-Postens Forlag

406 sider. Hæftet.

Udgivelsesdato: 25. 9.2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg