Spiseforstyrrelser set fra indersiden. En ung pige, Cassie, bliver fundet død på et hotelværelse. Politiet vil ikke ud med, hvad hun er død af, men hendes tidligere veninde Lia, har pludselig efter lang tid uden kontakt modtaget 33 opkald fra Cassie på sin mobiltelefon. Hun har ikke besvaret nogen af dem og får nu skyldfølelsen at slås med sammen med alt det andet: Lia lider af anoreksi og hun er cutter. Hun er også romanens jeg-fortæller, og hvis man ikke tidligere har forstået, hvad anoreksi er, giver romanen en god mulighed for en smertende indsigt.

Et skænderi mellem de to fraskilte forældre og skænderiets indtryk og aftryk på Lia er uhyggeligt overbevisende beskrevet, og man får en idé om, hvad det er Lia kæmper med, hvorfor hun har så meget tøj på – det skal få hende til at synes tykkere – hvorfor hun skubber maden rundt på tallerkenen for at få det til at se ud, som om hun faktisk spiser, og hvordan hun hægter sin hverdag op på masser af løgne både overfor sig selv og overfor andre. Forældrene, terapeuten og stedmoren med deres gode hensigter og utilstrækkelige eller ligefrem fejlagtige fremgangsmåder giver et særligt billede af almindelig menneskelig inkompetence, når det gælder om at tackle andres problemer.

Umiddelbart sidder man med en gyser, især når man konfronteres med Lias overvejelser. Skræmmende er også hendes venskab med Cassie, der har en anden spiseforstyrrelse. Sammen har de to piger støttet hinanden i den selvdestruktive adfærd, og Cassie ender med at blive Lias spøgelse, indtil Lia står overfor valget: Døden eller livet.

Laurie Halse Anderson
Vinterpiger
Oversat af Lone Diana Jørgensen
298 sider
Høst & Søn
Udgivet: 14.10.2010
Aldersgruppe: 14+
Birte Strandby