Den femte og sjette bog om Drengen de kaldte Vitello.
Vitello bor i et rækkehus hos sin mor, der har fået Vitello med en sjuft.

Vitello bliver forretningsmand
I fjernsynet er der en dag en dreng, der har næse for forretninger. Vitello har måske også næse for forretninger, og sammen med vennerne Max og Hasse, som ingen kan se forskel på og møgungen William, der spørger og spørger, går han i gang med projekt køb billigt og sælg dyrt. Det viser sig at være lidt af en udfordring, for hvad kan man egentligt købe billigt? Luft er gratis, og jord – og blomster! De håbefulde poder tager fat i blomstermarkedet, og optakten er fin, men hvis haveejeren opdager, hvor de har hugget blomsterne, vil hun måske ikke købe dem dyrt. Og måske er lykken i virkeligheden at have gode ben.

Vitello går med kniv
Der er mange ting i fjernsynet og en dag er der en barsk fyr i undertrøje, der taler grimt og går med kniv. Han kysser også en dame, men det kan man springe over. Vitello vil gerne være barsk, og forsyner sig med en kniv fra køkkenskuffen. Det er nu sådan sin sag med det barske image, vennerne Max og Hasse, der er fire måneder ældre, men på en rollingeagtig måde, forstår ham slet ikke, og han må videre ud i verden for at vise, hvor barsk han er, og hvor grimt han kan tale.

Vitello er underholdende som altid og den sproglige humor er alene en glimrende grund til at læse bøgerne. Efterhånden er der kommet lidt morale snigende, ikke via den løftede pegefingers princip, men mere i påvisningen af hvor tingene kan gå galt.

I bøgerne luftes der også en socialrealistisk baggrund, der måske er knap så sjov, men som kan bidrage til at forklare, hvorfor voksne jævnligt siger mærkelige ting, uden at det har den store betydning.

Prisværdigt med bøger, der i den grad sætter sig på børnenes side i en verden der er jævnt uforståelig – også for begyndere.

Vitello bliver forretningsmand
Vitello går med kniv

Forfatter: Kim Fupz Aakeson
Illustreret af Niels Bo Bojesen

32 sider
Forlag: Gyldendal

Birte Strandby