Med Vingesus og odderplask vender Josefine Ottesen tilbage til de herlige små hullerikker fra Syvstammetræet.
Det er blevet efterår og hullerikkerne er fuld gang med at samle vinterforråd. Den snarrådige Ask finder selvfølgelig på smarte måder at transportere bog nødder og agern, så de kan bære eller slæbe flere ad gangen. Sådan nogle nødder er store, når man kun er syv centimeter høj.
Men selv syv centimeter kan rumme nogle forbløffende ihærdige og eventyrlystne ballademagere, og de tre venner Ask, Birk og Ella, der altid er klar til at gå på opdagelse eller finde på skøre ting, er netop sådan nogle størrelser.
Da de er færdige med forrådsindsamlingen, har Ask fået den ide, at han skal opfinde en metode, der vil sætte ham i stand til at flyve ligesom fuglene. Det er hverken nogen helt let eller helt ufarlig opgave for en lille hullerik – eller for den sags skyld for noget andet barn – men Ask giver ikke op. Til trods for mange besværligheder og flere farlige situationer går projektet alligevel fremad, og med en absolut nødvendig hjælp fra vennerne lykkes det omsider at få slæbt flyvedragten og svæveflyver-skelettet hen til et sted med varme opvinde, hvor alle teorierne kan stå deres prøve.
Ask får selvfølgelig sit store ønske opfyldt, og han får en ordentlig svævetur sammen med fuglene i sin smarte svæveflyverdragt.
Og Ask får endda lov til at blive dagens dobbelthelt, da han samtidig reder odderungen Oda fra Mike the Mink, en fæl og blodtørstige barnemorder der grovæder alle dyre- og fuglebørn i området.
Alt ender naturligvis i fryd og gammen i denne herlige lille eventyrbog, der er passer perfekt som hverdags oplæsningsbog inden sovetid for de fire- til syv-årige. Den kan selvfølgelig også læses på andre tidspunkter, det vigtigste er, ar du får læst noget op for dine børn, det er sund kvalitetstid.
Vingesus og odderplask er i det store og hele fortalt i børnenes sprog selv om enkelte ord nok vil kræve en forklaring fra oplæseren. Historierne er spændende og alligevel er de fortalt med lune og eventyrhygge og i øjenhøjde med målgruppen, der vil kunne nikke genkendende til mange af situationerne – for sjovt nok ligner hullerikbørnene alle andre børn rundt omkring i verden med deres vidunderlige fællesuniverser, hvor den reelle virkelighed og den eventyrlige virkelighed er blevet tilfældigt blandet i forskellige uforstandige koncentrationer.

Vingesus og odderplask
Forfatter: Josefine Ottesen
Ill.: Claus Rye Schierbeck
120 sider
Forlag: Rosinante
Udg.: 24.08.2010

Jan Vandall