Hvordan skaber man en morder?

’Helten’ er en meget speciel roman om en hollandsk kvinde og hendes familie.
Kvinden, Sara, har netop mistet sin far. Han var jøde og hans forældre døde i koncentrationslejr. For Sara er tabet af faren som at miste en del af sin tryghed, og i tiden efter hans død forvandler verden sig til det værre: Under en cykeltur møder hun den største nutidige dødstrussel i den vestlige verden: En aggressiv bilist. Han spærrer vejen for hende, og kun ved et tilfælde slipper hun fra ham, skadet men i live.
Det næste chok får hun, da hun erfarer, at hendes 19 år gamle søn, der studerer i USA, har meldt sig til hæren med mulighed for at blive udsendt til Afghanistan. Det får hende til at rase og protestere, men sønnen står fast på sin beslutning og tager i boot camp.

Og så kommer der endnu et chok: En nat vækkes hun af sin datters stemme. I soveværelset står udover den trettenårige datter også to mænd i forklædning. De skyder Saras mand, datteren bliver slæbt ovenpå, og hun selv bliver bundet til en stol, mens den ene af voldsmændene rydder huset for værdiggenstande. Hendes mand overlever med nød og næppe, men hvad skete der egentligt med datteren, der efterfølgende nægter at fortælle noget?

Sara overvejer muligheden for sammentræf og tilfældigheder, men opdager blandt sin fars efterladte papirer noget, der kan ligne hævnmotiver. Og så bliver hun vred. Ligesom resten af familien.

I de fleste romaner om jøder kommer antisemitisme på banen. Det sker også her, men det er spørgsmålet, om antisemitismen på nogen måde udgør et motiv.

Romanen er glimrende opbygget. Den kører længe i lavt gear på de selvcentrerede overvejelser og de moderlige bekymringer. Så meget desto større overraskelse når hverdagen må vige for rædsel.

Helten
Jessica Durlacher

Oversat af Gudrun Gilhuis-Glenthøj og Lise Bøgh-Sørensen
380 sider
Turbine
Udgivet: 20.09.2013

Birte Strandby