Danmark Radios mellemøstkorrespondent Puk Damsgård er kendt af de fleste tv-seere. Men hun er også en habil forfatter. ”Den sorte kat i Mosul” er en journalistisk skildring af hverdagslivet for befolkningen og soldaterne i krigen i Irak.

Over en længere periode har Puk Damsgård på allertætteste hold fulgt dels soldaterne, der kæmper mod Islamisk Stat, og dels befolkningen, der må se deres hjem og hverdag smadret. Puk Damsgårds tilknytning til Irak går tilbage til 2003. Hun har således flere tætte forbindelser, som hun gør brug af undervejs. Vi følger Puk Damsgård, mens hun er indkvarteret sammen med soldaterne, der slås mod IS – også kaldet Daesh. Hverdagen er præget af død og lemlæstelse – både når de selv dræber og oplever, at deres kammerater bliver ramt.

Vi følger primært Skyggen på 35 år, der er oberst, sergent Dhafer på 27 år og kaptajn Saif på 31 år. Sidstnævnte har hang til amerikanske film; særligt Braveheart. Puk Damsgård kommer tæt på soldaterne, får indblik i deres hemmeligheder, følger med når de flytter deres base i takt med at fronten rykker, møder deres familie og betragter dem fra nærmeste hold, når de er i aktion. Det er en kontrastfyldt hverdag præget af store følelser. Det ene øjeblik fortæller de om krigen, hvor de selv slår ihjel og samtidig oplever stor fare, mister venner og selv risikere liv og lemmer. Det næste øjeblik sidder de på basen – et rømmet hjem forladt af flygtede landsmænd – hvor de keder sig, ser film, laver mad eller græder i det skjulte. Soldaterne udviser både brutalitet, men også megen følsomhed.

Udover soldaterne møder vi også krigens ofre i skikkelse af familien Ogaidi, der b.la. tæller forældrene Samir og Nadiya og deres voksne børn datteren Rukan og sønnen Ali. Som den første flygter sønnen Ali i 2014, da IS overtager herredømmet over det østlige Mosul, hvor familien bor. Både forældre og børn er universitetsuddannede. Da IS tager magten oplever de på tætteste hold, hvordan islamisterne strammer grebet om indbyggerne og forældrene flygter til Erbil.

Med ”Den sorte kat i Mosul” skildrer Puk Damsgård hverdagsmomenter fra krigen, mens Mosul er besat af IS. Hun tilbringer tid med specialstyrkerne og kommer ind under huden på de mænd, der kæmper mod IS. Undervejs skitserer hun Iraks blodige historie, men kunne med fordel lægge endnu større vægt på denne del.

Det er dybt fascinerende at tænke på, hvordan Puk Damsgård har levet som ”en flue på væggen” hos irakiske specialstyrker. Hendes skildring er engageret og velskrevet med fokus på de menneskelige sider af krigen. Bogens mange øjebliksbilleder giver et godt indtryk af krigen og nogle af de mange tematikker, der uvægerligt knytter sig dertil. Den kan så afgjort hjælpe med at give en større forståelse af de mekanismer der er i spil i et borgerkrigsplaget land præget af militser og terrorgrupper – og de konsekvenser det har. Læs den endelig!

Den sorte kat i Mosul

Forfatter: Puk Damsgård

Forlag: Politikens Forlag

312 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: 24. 10. 2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg