Stine Askov har med romanen Varme hænder leveret et stykke prosa, der er fuld af realisme og på en række punkter rammer lige nøjagtig i plet. Og som er værd at læse.

Den midaldrende børnehavepædagog Camilla har forladt børnehaven Radisen, hvor hun i en årrække har været en dedikeret medarbejder. Et hændeligt uheld med et barn gav Camilla skyldfølelse.

Efter en tid på sofaen og med en masse fjernsyn beslutter Camilla sig for at søge jobbet som handicaphjælper for forfatteren Mathilde. Hun skal efter en bilulykke have hjælp til alt.

Jobbet ser ud til at være det letteste i verden. Sådan er det ikke. Mathilde kræver først og fremmest at få sit hår sat på en ganske bestemt måde – og det bliver Camillas største udfordring, der volder hende mange bryderier.

Stine Askov formår at beskrive den fine balance mellem hjælperen og den handicappede. Camilla får efterhånden opfattelsen af, at hun er Mathildes robot og har taget ejerskab over hende. På samme måde som Mathildes har taget ejerskab over servicehunden, labradoren Bastian.

På den anden side har Mathilde opfattelsen af, at hun er utryg i sit eget hjem, at hun skal være afhængige af sine hjælpere i alt. Camilla føler  trods alt med Mathilde, der bare bliver håndteret, aldrig får et kram, hendes krop er  bare et arbejde, en opgave.

Camilla bliver efterhånden helt nedslidt, syg og føler mærkelige ting ske, men hun møder op, når Mathilde kalder.

Camillas mand, den rolige Morten, de to døtre  og kollegerne fra børnehaven opfordrer gang på gang Camilla til at sige op. Det vil Camilla ikke, for hun har lovet Mathilde at blive hos hende mindst et år.  Camilla har altid passet sit arbejde, også når hun var syg.

I løbet af bogen får vi også et indblik i arbejdet i børnehaven Radisen og de forhold, der hersker i en sådan her i nutiden.

Det er en sjældent velskrevet roman Stine Askov har leveret. Og den fortjener den allerstørste ros, hvilket den også har fået i stort set alle andre anmeldelser.

Varme hænder

Roman

Forfatter Stine Askov

321 sider

Udkom marts 2024

Gyldendal

Anmelder Bjarne Gregersen