Semikrimi om kærlighed og paranoia i øst og vest under den kolde krig
I 1984 er Martin i Prag i forbindelse med sit medicinstudium, og han forelsker sig voldsomt i østtyske Julia. Det er gensidigt, men det er en omstændelig affære at besøge Østtyskland fem år før murens fald, og Martins besøg i Wismar involverer både den østtyske ambassade i København og det danske socialdemokrati, som Martin er medlem af. Der er ikke udsigter til, at Julia nogensinde kan forlade Østtyskland og de to unge beslutter sig for at sejle til Danmark, og så går det i øvrigt helt galt.
I maj 2010 følger vi Martin, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og så engageret i dette arbejde, at han kun sjældent har tid til sønnen Anton. Anton er den tredje synsvinkel. Han møder en spændende pige, Anna, og det ligner et forhold, der kan udvikle sig.
Den sidste vigtige synsvinkel er den fjerde statsmagt, pressen, her repræsenteret af en sensationsjagende Ekstrabladsjournalist, hvis moral tilsyneladende er dikteret af, om oplagsfremgangen ved en fængende nyhed overstiger udgifter til eventuelle injuriesagsanlæg. Hans scoop handler om indicierne for, at Martin er tidligere Stasi-agent, og det bliver det fælles mål for Martin, Anton og Anna at få afkræftet det. Til gengæld afsløres så en anden rigtig, grim historie.
Indholdsmæssigt byder romanen ikke på store nyheder. Pressen er måske fremstillet noget mere ondartet end sædvanligt, men romanens opbygning er eminent og leder smukt hen mod et passende klimaks, og selv om slutningen grænser sig til det banale. er sproget behageligt og romanen kategoriserbar som let hyggelæsning.
Niels Rohleder
300 sider
Rosinante
Udgivet: 20.05.2010
Birte Strandby