Børnebog om femårige María, der er aymara-indianer fra Bolivia.
Det er en nydelig bog med farverige tegninger af Maria og hendes familie og hendes omgivelser. Med en let idylliseret indgangsvinkel formidler den Marias liv, som det finder sted i børnehaven, på markedet sammen med moren, og efter en del overtalelse og en svag kønsrollefunderet protest – på søen sammen med faren, der er fisker.
En del af bogen handler om det tøj, María har på, det mad familien spiser, og de mange varer der sælges på det marked, hvor hendes mor har sin bod med ponchoer. Historien fortælles fra Marias vinkel, og vi hører, hvorfor hun er lidt misundelig på veninden Magda, hvis forældre er rigere end Marías – og hvorfor Magda er lidt misundelig på María, der er gode venner med den jævnaldrende Pedro.
I kapitlet ’Markedsdagen’ møder vi heksen Mama Manuela, der på opfordring fortæller pigerne en særlig udgave af skabelsesberetningen om guden Viracocha. Først bebos jorden af kæmper, men selvom de har lovet ikke at slås, går det galt, og den store oversvømmelse fjerner dem. Herefter skaber Viracocha solen, månen og stjernerne, hvorpå han vækker menneskene for afslutningsvis at gå på vandet …
Maria undrer sig over, at kristendommen kan klare sig med en enkelt gud, når der hos hendes trosfæller kan være behov for at henvende sig til forskellige guder med hver sit domæne.
Ikke kun den religiøse baggrund er anderledes, men også uddannelsessystemet. Således modtager de små diplom fra børnehaven den dag, de holder op for at begynde i skolen.
Bogen rummer mulighed for gode samtaler med barnet.
Birgit Willaing Jensen
102 sider
mellemgaard
Udgivet: 02.12.2013