Vampyrroman for (modige) voksne – et fremtidens skrækscenarium i tre akter og første del af en trilogi. Det er en Twilight-gå-hjem udgave, der spiller effektivt på frygt og angst i flere lag: Frygten for pludseligt at blive angrebet af vampyrer, angsten for at verden går under, angsten for at miste dem man elsker og ikke mindst angsten for at menneskeheden uddør. Der er i den overmenneskelige trussel om verdenskatastrofe en lighed med Schätzings Den femte dag eller The Day after Tomorrow og i brutaliteten en lighed med Stephen Kings Salem’s Lot.

Vampyrerne, der ikke er Dracula-efterkommere men – i overensstemmelse med bedre konspirationsteorier – fremavlet af amerikansk militær i en proces de trods mange sikkerhedsforanstaltninger ikke er i stand til at styre, er brutale og dyriske i deres fremfærd, og de har for længst mistet enhver lighed med de mennesker, de har været engang. Deres angreb er overvældende og altødelæggende. På et tidspunkt i romanen anslås deres antal til ca. 42 millioner, hvorfor ingen mennesker – eller pattedyr – er i sikkerhed på det amerikanske kontinent. De få overlevende efter det første angreb bor i lukkede områder med vagter og projektører, for lys kan holde vampyrerne, kaldet viralerne, på afstand. Koloniens 94 indbyggere planlægger deres forsvar så godt de kan, men batterierne er på vej ned og situationen stadigt mere håbløs, indtil pigen Amy dukker op.

Der er indfølende personskildringer, fængslende handling og gode gys. Med den rette instruktør kan det blive en film, der ikke slider på stolesæderne, fordi publikum alligevel vil befinde sig 10 cm over sædet – spændte som fjedre.

Justin Cronin
Den første
Oversat af Jan Pock-Steen
1024 sider
Lindhardt og Ringhoff
Udgivet: 16.10.2010

Birte Strandby