Andet bind i en fremtidstrilogi. Trilogien er solgt til 30 lande, og filmrettighederne er solgt til Disney.
Umiddelbart ligner romanen en ungdomsudgave af de nok så berømte ’1984’ fra 1948 af Orwell, Huxleys ’Fagre nye verden’ fra 1932 eller den knap på kendte ’This Perfect Day’ fra 1970 af Ira Levin, der har en fælles forventning om et fremtidigt totalitært system, der bestemmer ikke blot, hvad vi laver og hvornår vi gør det, men også hvordan vi tænker.
I Crossed benævnes Big Brother logisk Samfundet. Samfundet styres fra Centrum, og i stedet for adel, borger, præster og bønder, så er klasserne her Borgere, Afvigere og Anormale. De Anormale forventes efterhånden at være udryddet, mens Afvigerne stadigt kan bruges til at anbringe som kanonføde i landsbyer yderst i Samfundet.
Kulturkanoner har Samfundet virkeligt taget til sig, og der findes en liste med eksempelvis 100 malerier, som Samfundets beboere har adgang til. Bøger findes ikke og der er kun få, der kan læse. Når de unge mennesker når til skelsår og alder, udpeger systemet en passende partner. Til at opretholde systemet findes en mængde piller, der blandt andet skal sørge for at beboerne glemmer, hvad der måtte være uvæsentligt eller skadeligt for Samfundets virke. Der er nogle smuttere ind i mellem og flere af hovedpersonerne er immune overfor pillerne.
Som i de tre nævnte romaner handler det om dissidenterne: Cassia, Ky og de unge, de flygter sammen med for at nå ud af Samfundet i håb om at finde Opstanden, en udbrydergruppe. Vi følger flugten og krumspringene for at undgå, at Samfundet skal finde dem.
De unge er i sig selv ikke specielt interessante, men der ligger en betydelig spænding i, hvordan de omgås Samfundet og hvad de forventer at møde hos Opstanden – og ikke mindst i hvad de rent faktisk møder.
Ally Condie
Crossed – Rejsen gennem kløften
Oversat af Marie Kopp
320 sider
Cicero
Udgivet: 15.03.2012
Fire glober
Birte Strandby