Historiske romaner har det ofte svært med at finde en balancegang mellem detaljeret historisk korrekthed og den traditionelle romans dybdeborende personbeskrivelser med psykologiske portrætter der virker overbevisende reelle på trods af et halvt årtusindes forskel i tankegang.

Med sin eminente Wolf Hall giver Hilary Mantel en overlegen demonstration af, hvordan en historisk roman kan blive til fremragende litteratur der kan holde læseren facinerende fast i et dirrende spændingsfelt, selvom man allerede fra start kender både de faktiske begivenheder og ved hvordan historiens slutter.

Den centrale person i Wolf Hall er Thomas Cromwell, der i 1530’erne i en otte årig periode blev den engelske kong Henry d. 8.’s mest magtfulde tjenestemand. Cromwell var manden bag Englands radikale brud med den katolske kirke, et brud der bundede i kongens ønske om pavens tilladelse til skilsmisse og hans længsel efter at score pavekirkens enorme rigdomme med dens omfattende jordbesiddelser, godser og klostre.

Vi følger Cromwells usandsynlige karrierre fra at være den simple søn af en fordrukken smed til at opnå rigets mest magtfulde embede kun overgået af monarken. Med en fabelagtig sans for at plyndre sine fjender for deres formuer tjent gennem århundreders katolsk undertrykkelse af befolkningen hiver Cromwell alle disse penge ned i kongens og ikke mindst sine egne lommer, og han er sikold og nådesløs i sine bestræbelser på at få hovederne hugget af sine – og kongens – modstandere.
Wolf Hall slutter på det tidspunkt, hvor Thomas More må lægge hovedet på blokken og Cromwells magt står helt i zenith med en succes der ser ud til at kunne fortsætte i det uendelige. Selv om vi alle ved at Cromwell selv kom til at smide hovedet et par år senere giver Mantel ikke det mindste vink om denne kommende katastrofe, men hun lader derimod klogt nok hele historien udfolde sig i den korrekte kronologiske orden.

Wolf Hall er en virkelig god historisk roman der helt fortjent har sparket døren ind til den prestigefyldte engelske Booker Prize og en stribe andre flotte priser. Det klør i fingrene efter at få fat i det andet (og sidste) bind i historien om Cromwell.

Forfatter: Hilary Mantel
650 sider
Forlag: People’sPress
Udg.: 30.09.2010