Margit Sandemo har her skrevet slægtshistorie – en aneliste på bogens sidste sider angiver, at forfatteren nedstammer direkte fra Dronning Yrsa og dermed fra Rolf Krake, der var hendes søn.

Yrsa er smuk, mild og begavet – og tydeligvis af en anden æt end de anglere hun er opfostret hos.
Hun og storesøsteren Eygló tages til fange af kong Adils. Eygló beskytter hende mod de heftige bejlere i Adils kongsgård, men trues selv på livet og må flygte. Kong Adils beslutter sig for at ægte Yrsa, men til Yrsas lettelse er han tit bortrejst for at forsvare landets grænser, og en dag kommer danerkongen Helge fra Trelleborg på røvertogt og bortfører Yrsa, der går for at være Adils ypperste skat. Af denne – skal det vise sig – højst uhellige alliance fødes Rolf Krake.

Det er altid spændende, når der skrives romaner på semi-autentisk grundlag, og underholdende når historiske personer dukker op i fortællingen. For eksempel taler hovedpersonerne her om en vis Amled, prins af Danmark, hvis familie er nogle slemme rænkesmede. De historiske fakta får dog ikke lov til at stå i vejen for en god fortælling, og de fiktive personer fylder lige så meget som de virkelige og i øvrigt også mere tredimensionelle. Romanens handling er småbanal, sprogets kvalitet variabel – eksempelvis hedder det vel ikke ’en uskik af en søn’? – til gengæld virker baggrunden med de mange høvdinge der går på trælle-hugst hos hinanden, kvindens stilling, de evige kampe for at forsvare sig mod andre høvdinge, særdeles overbevisende, og det er som forfatteren selv skriver en roman og ikke en historiebog.

Forfatter: Margit Sandemo
Oversat af Tine Hovgaard Jørgensen
292 sider
Jentas
Udgivet: November 2009