Brontë-søstrene står som nogle af de allerstørste kvindelige forfattere i den højvictorianske litteratur. Mest kendt er den ældste søster Charlotte Brontë, der står bag ”Jane Eyre”. Her skal det dreje sig om ”Villette”, der er genudgivet af Gyldendal. ”Villette” hævdes af mange at være hendes andet store hovedværk; en bog der til fulde matcher ”Jane Eyre”.

”Villette” fra 1853 er en klassisk guvernanteroman. Den tager afsæt i den selvforsynende kvinde, der ikke var nødsaget til at blive gift for at kunne forsørge sig selv. Den højvictorianske litteratur er dermed et middel, hvorpå kvinden kan få ordlyd.

I ”Villette” følger vi den unge Lucy Snowe i 1800-tallets England. Ved romanens start bor hun hos sin gudmor i byen Bretton. Her passer hun dennes søn, den unge Graham Bretton, samt den lille pige Polly. Polly er installeret hos Mrs. Bretton grundet morens død og farens sorg.

Lucy Snowe må flytte på grund af særlige omstændigheder. Hun er i en periode selskabsdame hos en ældre kvinde. Derefter vælger Lucy at rejse til fastlandet og søge lykken i Frankrig. Hun ender i den lille franske by Villette, hvor hun bliver lærerinde på en pigeskole. Skolen er ledet af den konsekvente Madame Beck. Tilfældet vil at Lucy atter skal møde Graham Bretton og dennes mor. De er nu bosat i Frankrig i Villette, hvor han arbejder som læge. Graham Bretton kommer løbende på skolen, og Lucy besøger ofte familien Bretton. Hun forelsker sig hemmeligt i ham, men der er også andre på skolen, der har et godt øje til den unge læge.

Lucy bliver gradvist mere og mere glad for at være engelsklærer i Villette. Hun finder sig en god ven og allieret i skolens eneste mandlige lærer, professor Paul Emanuel. Men han er samtidig et krævende bekendtskab med sine humørsvingninger og stærke katolske tro. Lucy skal dog erfare, at Paul Emanuel er uhyre trofast og god mod sine venner. Som tiden går bliver deres bånd stærkere og stærkere.

”Villette” har autobiografiske træk. I fortællingen skildrer Charlotte Brontë elementer fra sin egen ulykkelige kærlighed til en gift skolelærer ved navn Constantin Héger. Som 26 årig rejste Charlotte og Emily til Bruxelles, hvor de arbejdede som lærerassistenter på Hégers’ skole. Charlotte blev i to år. Hun har tydeligvis hentet inspiration herfra. Alligevel er læseoplevelsen tung.

Nok skriver Charlotte Brontë i et smukt og sprudlende sprog, men det er overlæsset. Fortællingen er i sig selv velkomponeret med mange finesser; der er mange tråde der først samles til sidst. Det kræver en tålmodig læser med blik for det fine i de følelsesmæssige beskrivelser. Største minus er så afgjort, at bogen indeholder et hav af enkeltord og lange passager (fx dialoger) skrevet på fransk. Det er meningsforstyrrende for den læser, der ikke behersker det franske sprog.

Charlotte Brontës fortælling er lang men også krævende at læse. Heldigvis er hovedpersonen Lucy et interessant og fascinerende bekendtskab. Hun er indbegrebet af en moderne selvstændig kvinde. Alligevel har hun stærke indre kampe om følelser, der tynger og belaster hende. Her rammer Brontë meget præcist – og noget universelt. Sindets solskin og mørke er fornemt skildret. De refleksioner Lucy gør sig om at følge sin lyst eller handle efter normerne – dét gør læsningen værd. ”Villette” er en gribende kærlighedsroman fra en svunden tid.

Villette

Forfatter: Charlotte Brontë

Gyldendal

627 sider, indbundet m. smudsomslag.

Oversættelse: Christiane Rohde

Udgivelsesdato: 21. 4. 2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg