Det er atter sæson for rodfrugter. Madskribent og -stylist Marie Melchior har skrevet en ny kogebog, der hylder de uanselige rødder, der byder på uendelige muligheder i køkkenet. ”Vild med rødder” giver dig skønne opskrifter med kartofler, gulerødder, jordskokker, persillerod, pastinak, knoldselleri og rødbeder foruden en håndfuld opskrifter, hvor du bruger et herligt miks af rodfrugterne. Du må desværre spejde forgæves efter de lidt mere sjældne rødder såsom majroe, skorzonerrødder, kålrabi og ræddiker.

I sit forord hylder Marie Melchior rodfrugterne for deres sundhed, prisvenlighed og klimavenlighed. Samtidig understreger hun bæredygtigheden jf. at rodfrugterne dyrkes her i det danske. Holdbarheden er tilmed god, så du behøver ikke at stresse over at få brugt de indkøbte rødder i en fart. Jeg studser lidt over, at forfatteren intetsteds giver tips til ”førstehjælp” til trætte rodfrugter mhp. at mindske madspild. Det klares med isvand eller en tur på køl i koldt vand (gerne skrællet, så roden bedre kan suge vandet). Et tip, der desværre ikke kendes af mange.

Rodfrugter er spændende rent kulinarisk, fordi de kan tilberedes på noget nær alle mulige måder! De kan fx nydes stegte, moste, dampede, kogte, revne, bagte, syltede eller rå. Du kan med andre ord tilberede dem i alt fra supper, salater, dips, vegetarretter til i bagværk! Det giver Marie Melchior en vifte af spændende bud på i denne kogebog, der er opdelt i kapitler tildelt de respektive rodfrugter. Hvert kapitel rummer fire til ti opskrifter. Indledningsvis i hvert kapitel skriver forfatteren kort om den pågældende rods oprindelse, smag og egenskaber, hvordan roden anvendes samt en smule om opbevaring. Nogle læsere vil formodentligt savne lidt fakta om røddernes ernæringsmæssige egenskaber.

Opskrifterne er ledsaget af indbydende og lækre billeder, der er fotograferet af Betina Hastoft. Alle opskrifter er sat med et flot og pædagogisk layout, så det er let og ligetil at gå ombord i arbejdsanvisningen. Der er ingen præsentation af opskrifterne. Læseren må alene vurdere relevansen ud fra billede, titel og ingredienser. En stor del af opskrifterne er vegetariske, men de er ikke markeret så læseren kan tilgå dem direkte. Her kunne et lille V ud for den enkelte opskrift i indholdsfortegnelsen være en idé – eller om ikke andet, så i det mindste markeret ved opskriften. Bogen er på i alt 145 sider, så måske er det derfor man har vurderet, at der ikke var brug for et stikordsregister. I min optik er der altid brug for et stikordsregister i en kogebog, der skal gøre nytte, så læseren kan slå op på hovedingredienser. Hvis der ikke er det, risikerer kogebogsforfattere og forlag selv at medvirke til, at folk i større og større grad bruger Google og diverse gratis opskriftshjemmesider, hvor der kan søges på fritekst. Men det er en sidebemærkning.

Selve opskrifterne er generelt lette at lave. Råvarerne kan købes i ethvert supermarked. Jeg fristes til at kalde det moderne hverdagsmad med et fint lille tvist. Du kan glæde dig til alt fra curry, supper, dips, salater, rösti, pizza, tærte til kage – og meget mere! Det er både pris- og familievenligt. Enkelte steder studser jeg over forfatterens prioritering. Hvorfor vælge en opskrift på rødbedelaks, hvor det eneste, som 100 g. revet rødbede medvirker til, er at give er en nok så flot rød farve på forsiden af en rimmet laks?! Jeg finder desuden, at der er en tand for mange suppeopskrifter. De fleste kan sagtens selv hitte ud på at lave suppe og salater med rødderne. Udfordringen er, at kreere de mere udfordrende hovedretter, bagværk, marmelader og sylte med rodfrugterne. Når det er sagt, byder bogen også på ganske mange dejlige og varierede opskrifter. Jeg glæder mig især over tilgængeligheden – lige fra råvarer til layout! Jeg havde gerne set, at forfatteren gav tips til, hvordan man kan variere opskriften ved at udskifte udvalgte ingredienser.

Marie Melchior har skrevet en praktisk og brugsorienteret kogebog. Vi går den mørke tid i møde, og dermed går vi ind i rodfrugtsæsonen. Det er billig, nærende og super lækker mad. De rare rodfrugter kommer frem i lyset og hyldest for deres mange fortrin og fortræffeligheder i denne dejlige bog. Tilbage er kun at sige: Brug knolden og sæt rødderne på menuen!

Vild med rødder

Forfatter: Marie Melchior

Forlag: Muusmann’ Forlag

145 sider. Hardback 

Udgivelsesdato: 7. 9. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg