Det er ikke usædvanligt, at biografier er en smule kedelige. Det gælder ikke denne her. Måske fordi det ikke kun er en biografi men et tæt, underholdende, velskrevet og hyper informativt billede af dansk politik og danske politikere fra 1931 til 1976; og når man har læst bogen, er man nærmest lidt taknemmelig over, at der har fandtes politikere som Kampmann, som med rettidig omhu kunne hjælpe velfærdsstaten på vej, da muligheden bød sig. I det hele taget får man indtryk af, at formatet hos politikerne fra dengang var anderledes, store personligheder med store ideer – udsyn og overblik.

Et enkelt fotografi i bogen viser Viggo Kampmann, Vilhelm Buhl, Hans Hedtoft, H. C. Hansen og Jens Otto Krag siddende ved samme bord lyttende til Hedtofts oplæsning fra et dokument. De nåede alle fem at blive statsministre. Et ekstraordinært billede, og lige så ekstraordinært var venstremanden Thorkild Kristensens valg af den socialdemokratiske Kampmann som rådgiver. Ikke mindre overraskende var det, at Kampmann sammen med en radikal ligesindet statistiker kunne få gennemført et kriseforslag i forbindelse med valutakrisen i 1954, selvom Venstre og Konservative var imod.

Kampmanns dygtighed udi det økonomiske er legendarisk, og han står som idemager i mange forbindelser, i første omgang som en dygtig embedsmand men efter i 1956 at være blevet valgt på beskedne 3.700 personlige stemmer også som finansminister. Han balancerede smukt udgifterne mellem det sociale og forsvaret og var blandt meget andet medansvarlig for folkepension til alle og producent af loven om atomenergi, der var et vigtigt skridt for videnssamfundet. Og så var han medvirkende til, at gifte kvinder skulle indsende egen selvangivelse og ikke blot være et vedhæng til mandens, ligesom han var ophavsmand til børnetilskuddet, som det ser ud i dag. Mindre populært var han den der lagde afgifter på kaffe, biografbilletter, is og sodavand. og ophavsmand til oms, senere moms, som vi alle lider under i dag, undtagen jyder. Som statsminister fik han afgørende indflydelse på Nordsøaftalen med A. P. Møller, og her høster han ikke mange roser.

En spændende, informativ og uhyre velskrevet udlægning af Viggo Kampmanns tid og hans politiske bedrifter.

Poul Smidt

Viggo Kampmann

modig modstandsmand – klog finansminister – ustyrlig statsminister

480 sider

Gyldendal

Udgivet: August 2016

Birte Strandby