Livets gang i en lille jysk provinsby i forrige århundrede

Broum er et lille næsten isoleret samfund men dog med tog til Esbjerg, og der er også en enkelt indvandrer: Flemming der har været landevejsridder i et par år. Han bliver bespist i landsbyen, og det viser sig, at han engang har spillet førstedivisionsfodbold. Det gør ham rigtig interessant for landsbyens mænd, og da deres lokale hold står til nedrykning, er de klar til desperate handlinger for at få holdet styrket. Så fire mænd, heriblandt frisøren og smeden, finder job og bopæl, afvaskning, klipning og plads på fodboldholdet, og så er Flemming integreret.

Der er mange skæbner at holde styr på, frisøren der kun kan to frisurer og noget med brylcreme, smeden der spiller klaver, og kroejeren Herdis er nogle af byens stabile elementer. Men der er også Karen, der vil have ramt på den ræv der lister rundt i hendes have. Hun må ikke bruge gift, så hun ender med at anbringe sin seng i haven og have geværet klar til, når ræven kommer forbi.

Verdens gang kommer med al dens umoral og kaos til Broum, og Esso-Erlings kone har et syndigt møde i Sørens kornmark. Da Søren ringer til Esso-Erling for at fortælle om den utro hustru og hendes elsker der trampede hveden ned, svarer Esso-Erling:

Jamen, det må de dælme ikke, da. Kan du ikke sende mig en regning på det, de har trådt ned?

Med stilfærdig humor, en broget personskare og lidt virvar får vi fortællingen om det lille samfund fra før globaliseringen.

Egne rækker

Et muntert tidsbillede

Niels Christian Larsen

312 sider

Brændpunkt

Udgivet: 2019

Birte Strandby