Hvem vil købe oliefelter i Irak? Var Bush en handskedukke for Cheney? Er Dick Cheney virkelig SÅ skyldig?

Det er de spørgsmål, man uvægerligt må stille efter at have set filmen om Bush’ legendariske vicepræsident. Persongalleriet er genkendeligt for alle der har oplevet George W. Bushs tid som præsident.

Donald Rumsfeld spilles af den ellers så sympatiske Steve Carrell, og så overbevisende at man glemmer, at han plejer at være Steve Carrell.

Cheney var forsvarsminister under den gamle Bush og let presset af den unge blev han vicepræsident hos ham. Forhandlingerne der bragte Cheney posten som vicepræsident kostede Bush en del magt både udenrigspolitisk og indenlands, men den solgte han gerne for at hans gamle far kunne glæde sig over sønnens karriere.

Cheneys vej til toppen er angiveligt brolagt med en række kyniske beslutninger: Alle miljø- og menneskevenlige valg i kongressen afgøres hurtigt med et tryk på Nay-knappen. Trykket på knappen afleveres med en overbevisning, som var der aldrig et sekunds tvivl. Bagefter kan man undre sig over, hvad han ville helt præcist – bortset fra magten.

Amy Adams – sidst set i Helios i Big Eyes – spiller hans overbeviste, republikanske mod-abort og mod-homoseksuelle-ægteskaber-hustru. Og da han selv forsøger at blive præsidentkandidat, viser hun sig at have helt anderledes styr på tilhørerne end han har.

Instruktør McKay er ikke i tvivl om Cheneys skyld i udenrigske krige, og som tilskuer er man i tvivl om Cheney har bestilt 9/11 eller det blot var et ualmindeligt belejligt terrorangreb.

Tabstallene opremses sidst i filmen, og i et interview spørger journalisten til de mange dræbte amerikanere i de udenlandske krige. Cheney hævder, at han har gjort det for at amerikanerne kan sove trygt …

Det er ikke altid, man bemærker en films klipning, men i Vice er den heftig og fastholder effektivt tilskuerens opmærksomhed med hurtige skift mellem Cheneys landlige idyl og bombning af civile i Afghanistan, med mere idyl, heltemodige beslutninger og en pludselig rulletekst, der signalerer happy ending, sekundet før vækkeuret ringer Cheney op til en ny dag med en hård kamp om magten.

I øvrigt forbavses man over, hvor godt det er lykkedes at skabe næsten tro kopier af Colin Powell, George W. Bush og Condoleezza Rice.

Hvis man er så heldig, at man også nyligt har set The Favourite, kan man undres over parallellerne i de fantastiske magtspil, der tydeligvis ikke har ændret sig meget de seneste 300 år, hvis man måler i hensynsløshed, manipulation og beskidte tricks.

Vice

2019

Instruktør: Adam McKay

Med Christian Bale, Amy Adams, Steve Carrell

Birte Strandby