Den prisbelønnede forfatter Iben Mondrup er klar med endnu en historisk roman, der tager afsæt i hendes egen familiehistorie. Iben Mondrups farfar var aktiv i modstandsbevægelsen i Vendsyssel. ”Vi er brødre” er bogens svar på en prequel – en forløber – til forfatterens populære romaner ”Godhavn” og ”Karensminde”.

”Vi er brødre” handler om de to brødre Jens og Poul. Fortællingen tager sin begyndelse i Frederikshavn i kølvandet på Anden Verdenskrig. Vi følger de to drenges opvækst og udvikling op igennem de følgende tiår, hvor bogen slutter i 1973. Deres far, Harald, er kriminalassistent og har en fortid som aktiv i modstandsbevægelsen. Dér har han måttet træffe svære valg. Det har sat nogle tydelige spor på ham. Men også resten af familien er mærket. Moren Elisabeth må støtte sig op af sin handlekraftige søster Ingeborg. Især i de perioder hvor faren trækker sig og forsvinder helt ud af billedet, må mosteren og storebroren Poul tage ansvaret.

Brødrene Poul og Jens er vidt forskellige. Poul er handlekraftig og har sine meningers mod. Han spænder imidlertid ben for sig selv med sit voldsomme temperament, sin rodløshed og sin insisteren. Jens er derimod tænksom, bogligt begavet og har et følsomt sind. De to brødre er knyttet sammen af et usynligt bånd – forpligtelsen til at holde sammen på familien, når deres forældre ikke magter opgaven. Men som søskende er flest, har de også deres indbyrdes konkurrence og jalousi.   

Jens og Poul søger som så mange andre søskende at lægge afstand til hinanden. Alligevel har de mere tilfælles end som så. B.la. trækker en skæbnesvanger begivenhed i deres barndomsår spor efter sig. De er – hver på deres måde – mærket af den fatale hændelse, ligesom deres far i sin tid blev mærket for livet af det, han oplevede under krigen.

Romanen er fortalt ud fra et søskende- og børneperspektiv på begivenhederne. Vi følger de to brødre hele vejen fra deres skolegang over deres ungdom, hvor Poul stikker til søs mens Jens tager på gymnasiet, til begyndelsen af deres voksenliv, hvor de etablerer sig med deres egen familie.

Iben Mondrup har skrevet en helstøbt historisk roman med et uhyre præcist tidsbillede. Hendes research er perfekt! Mens jeg læser romanen genkalder jeg mig gaderne i Frederikshavn, hvor jeg selv gik på gymnasium.

Fortællingen om Poul og Jens er rå, rørende og rammende som få! Forfatteren har et veludviklet blik for familiekonstellationernes finurligheder. Familiens bånd er på engang både snærende og tiltrækkende. Især storebroren Poul gør sig stor umage for at frigøre sig og kaster sig ud i en konstant søgen efter meningen med livet. Skildringen af familiens sårbarhed og deres fortielser er indsigtsfuldt beskrevet.

Iben Mondrups nyeste roman er helt igennem en fornøjelse at læse. Den er velskreven og utrolig vedkommende. Især slutningen ramte mig lige i hjertekulen, og jeg græd, da jeg lagde bogen væk. ”Vi er brødre” er en af de bøger, der sætter mange tanker i gang. Tak for det, Iben Mondrup.

Vi er brødre

Forfatter: Iben Mondrup

Forlag: Gyldendal

552 sider. Hæftet 

Udgivelsesdato: 28. 09.2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg