I ”Når krigen slutter” tager forfatter Bent Haller os med tilbage til sine egne rødder. Bogen er en socialrealistisk skildring af hans mors liv og oplevelser under 2. Verdenskrig i Frederikshavn, hvor hun forelsker sig i den forkerte mand.

Edith er 16 år ved romanens begyndelse, hvor krigen så småt lurer faretruende. Hun er det yngste barn i en fattig arbejderfamilie med mange børn. Som kontrast hertil står hendes veninde Britta, der er er datter af en politibetjent. Britta skal læse videre, mens Edith sendes i huset hos mejeristparret Bistrup. Hjemveen nager og arbejdet er hårdt. Men Edith fornøjer sig dog lidt med at gå ud at danse på Ritz med sin veninde. Britta vækker forargelse for sin flirt med en tysker, mens Edith er sammen med den unge elektriker Mathis. De to planlægger forlovelse. Men krigen, og modstandsarbejdet mod den, optager Mathis. Imens falder Edith til sin egen store overraskelse for den tyske soldat telegrafisten Helmuth. Deres kærlighed bærer øjeblikkeligt frugt, og nu står hun i problemer til halsen. En tyskerunge! Familien er forarget, men ønsker at lægge låg på skandalen.

Helmut sendes til Norge. Nu prøver Edith at komme videre med sit liv. Deres barn må hun give fra sig, så det kan se ud som om forældrene har fået en efternøler. Sideløbende med Ediths smertefulde oplevelser tager krigen til. Knapheden vokser dag for dag. Brødrene, der er politisk aktive, engagerer sig mere og mere i modstandskampen. Det får alvorlige følger. Mathis dukker op igen da hun har født og ønsker at de skal gifte sig efter krigens afslutning. Hun skal vente på ham, da han planlægger at gå under jorden. Men hun kan hverken sige ja eller nej. Mathis tager det som et ja. Tiden går sin gang, og krigen slutter langt om længe. Mathis vender hjem som en skygge af sig selv. Han har været sendt i kz-lejr og er ødelagt for bestandigt. Hvad lovede Edith ham?

Skønt krigen er overstået, presser angsten sig stadig på. Vil fortidens synder komme for en dag?! Edith er overbevist om, at hun vil blive afsløret som ”tyskertøs” – ligesom så mange andre. Især Mathis gamle ven Otto Fane gør hende bange. Heldigvis møder hun den unge maskinmesterstuderende Knud Erik. Snart er hun gravid igen.

Edith bliver gift, men hun magter ikke tilværelsen som mor alt imens manden er bortrejs. Fortiden hviler som en mørk skygge over hende og truer med at vælte alting.

Bent Haller har skrevet en medrivende historisk roman om 2. Verdenskrig og efterkrigstiden fortalt ud fra en ung kvindes synsvinkel. Vi befinder os i Frederikshavn, hvorfra tyskerne drog videre til Norge. Romanen er en rørende beretning om kvindeliv og –sind. Vi får indblik i Ediths sårbarhed og usikkerhed. I takt med det usagte – hemmeligheden om tyskerbarnet – vokser sig større og større, bliver hun mere og mere paranoid. Skyldfølelsen er allestedsnærværende og skammen plager hende kontant. Hjemme er hun vokset op med at skulle tage hensyn til ”hvad mon andre nu tænker?!”.

”Når krigen slutter” er en letlæst, men tankevækkende fortælling om krigen. Bent Haller skriver med en stor indlevelse. Nogle vil måske opleve sproget som en anelse vagt og omstændelig. I mine øjne er det kun med til at understrege og karakterisere Edith og hendes sind. Hun er netop vævende, tankefuld og umoden.

Jeg har netop læst Iben Mondrups roman ”Vi er brødre”. Kunne man lide den, så er det oplagt at prøve kræfter med ”Når krigen slutter”. Handlingen udspiller sig samme sted og nogenlunde samtidig. Men vinklingen er forskellig. Begge romaner tager afsæt i forfatternes egne familier og byder på gode, gedigne fortællinger om samtiden og eftervirkningerne af krigen.

Edith levede i skam og tavshed. Hun betalte en umådelig høj pris for sin ungdommelige naivitet og dumhed. Med bogen ”Når krigen slutter” belyser Bent Haller på fornem vis at krigen kun har tabere.

Når krigen slutter

Forfatter: Bent Haller

Forlag: Lindhart og Ringhof

440 sider. Hardback.

Udgivelsesdato: 9. november 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg