verdenslitteraturer omslag.indd

Med Mads Rosendahl Thomsen, Tore Rye Andersen og Jakob Ladegaard ved roret, bliver du inviteret på en verdenssejlads rundt til litteraturer fra lande uden for Europa. Det er Aarhus Universitetsforlag, der står bag fagbogen ”Verdenslitteraturer: Introduktion til litteraturen uden for Europa”.

Her får du en indføring i litteraturer fra lande langt fra vores vante andedam. Gennemgangen begynder i Brasilien. Derfra føres vi videre til Sydamerika, Mellemamerika, Caribien, Nordamerika og tilmed Arktis. Derfra drager vi videre til Rusland, Kina, Japan, Australien, Indien, Iran, Tyrkiet, Mellemøsten, Afrika – der er delt op i henholdsvis et kapitel for fransksproget og engelsk. Afslutningsvis får vi i kapitlet Migranter indblik i den særlige litteratur, der er forfattet af migranter og vi dykker ned i de forskellige former for migranter (eksilforfattere, koloniale og postkoloniale, frivillige, to-kulturelle efterkommere) og deres forhold til sproget der ligeledes er en afgørende markør.

Det er sigende for bogens tilgang til litteraturen, at den ses ud fra den kontekst forfatterne lever i eller kommer fra. Derfor udgør de respektive landes historie og baggrund en væsentlig del af bogen. Det er i dét perspektiv, at vi forstår og indplacerer landets litteratur – og den er netop også et produkt heraf.

Hvis man ikke er dus med historien og kulturen i fx Brasilien eller Japan, kan det være udfordrende læsning at gå ombord i ”Verdenslitteraturer: Introduktion til litteraturen uden for Europa”. Der er tale om en litteraturindføring på højt niveau. De 516 sider er tætpakket med informationer om alt fra historie, kultur til specifikke titler på romaner og forfattere. Teksten er desværre trykt med en relativ lille størrelse på fonten, hvilket vanskeliggør tilegnelsen. Men tålmodighed og fordybelse lønner sig!

Der er al mulig god grund til at give sig tid og ro til at læse ”Verdenslitteraturer: Introduktion til litteraturen uden for Europa”. Bogen gemmer på oceaner af inspirerende og interessant viden om lande, kulturer og litteratur. Bøger man allerede har læst fremstår nu i et nyt lys. Mange nye titler må sættes på ønske- eller læselisten.

”Verdenslitteraturer: Introduktion til litteraturen uden for Europa” er forfattet af 17 eksperter indenfor hver sit sprogområde. Det betyder selvsagt at niveauet er højt. Men deres tilgang er heller ikke helt ens om end man klart fornemmer en rød tråd. Eksempelvis afsluttes alle gennemgange med en fin en oversigt over ca. 10 klassiske værker og fem nyere værker, der er særligt repræsentative for det pågældende land eller område. Har man efter endt læsning lyst til en egentlig oversigt over landets litteratur, så er der også adgang til det. Bagerst i bogen findes en litteraturliste, hvor du vil kunne genfinde alle de omtalte værker fra hvert område.

Du kan læse bogen fra ende til anden eller benytte den som et opslagsværk, hvor du søger information om et enkelt land eller område ad gangen. Jeg vil dog anbefale dig at hoppe ud i en samlet opdagelsesrejse.

Flere bidragsydere har valgt at gøre brug af små teksteksempler i form af citater og gengivelser af digte eller handlingsreferater. Det er her bogen fungerer allerbedst! Med disse velvalgte citater stimuleres appetitten på selv at gå ombord på nye litterære eventyr i dén grad.

Verdenslitteraturer: Introduktion til litteraturen uden for Europa

Redaktion: Mads Rosendahl Thomsen Tore Rye Andersen og Jakob Ladegaard

Forlag: Aarhus Universitetsforlag

516 sider sider. Hardback

Udgivelsesdato: 11. 6. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg