En ny børnebogsserie har set dagens lys. Den handler om danske videnskabsfolk, og den er rettet mod børn i børnehavealderen.

Opbygningen er som i en almindelig børnebog for den aldersgruppe: store farverige billeder på alle sider, og korte tekster, der benytter sig af et sprog der er genkendeligt for børn. Eksempelvis bliver lava sammenlignet med havregrød, der jo er et velkendt begreb i mange børns verden.

Bøgerne virker inviterende, og billederne kompletterer historien, så man ikke behøver at huske meget tekst for at kunne se bogen igennem selv. Ydermere er der mange små detaljer, velkendte og mindre kendte, der medvirker til at gøre tegningerne indbydende. I bogen om Inge Lehmann følger en bille interesseret med på mange af siderne, angiveligt fordi en bille er opkaldt efter Inge Lehmann.

Inge Lehmann opdager jordens kerne

Vi følger Inge Lehmann, fra hun er barn. Hun skilte sig ud fra andre børn dels fordi hun var meget syg, og dels fordi hendes hovedinteresse var jordens indre. Hun oplever tidligt et jordskælv, og det er med til at styrke hendes interesse for jordens kerne, og for hvordan skælv forplanter sig. Det er Inge Lehrmanns opdagelse, at jordens kerne er hård som jern.

Der er korte tekster om de tektoniske plader, jordskælv og vulkaner. Dermed byder bogen ikke på den helt store faglige viden, men måske er det nok til at få gang i en interesse for fysik.

Niels Bohr og verdens mindste byggeklodser

Også Niels Bohr følger vi, fra han er barn. Han var en dreng der altid skilte sig legetøj ad, men som regel kunne han godt samle det igen. Det var ikke så populært, da hans far fik gæster, og Niels skilte gæsternes cykler ad. Heldigvis var faren af den pædagogiske slags, så han beroligede gæsterne og sagde, at Niels nok skulle samle cyklerne igen.

I skolen hører Niels første gang om de små byggeklodser, atomer, og det får Niels til at forfølge en karriere som fysiker. Også her er der fakta på bogens sidste sider – om atomer og atombomben.

Som mange andre fagbøger for børn balancerer de to historier mellem en beskeden faglighed og en slags biografi. Det giver ikke det helt store indhold, hverken fagligt eller oplevelsesmæssigt, men tegningerne er meget fascinerende, og der er noget at undre sig over. Måske kan fysikerne fange små børns opmærksomhed.

36 sider

Jakob Lund Pedersen

Illustreret af Julie Østergaard

Danske Stjerner

Bornebogsforlaget.dk

Udgivet: 01.11.2020

Birte Strandby