Venner er en pæn børnebog med enkle tegninger i klare farver. Der er billeder på alle sider, og et par linjers tekst på hver side. Teksten er ikke specielt tilpasset små børn, så Vennen er bedst med en trænet oplæser.

Nora Ørn er lige fløjet hjemmefra, og hun føler sig ret ensom. Men så dukker Bimse op. Han er hendes usynlige ven, og han minder en hel del om en bamse. Det er fint med sådan en usynlig ven, men Bimse har det med at forsvinde, når der er fare på færde.

En dag møder Nora en lille gråspurv med brækket vinge, og dette nye bekendtskab erstatter fuldstændigt Bimse. En synlig ven er bedre end en usynlig, også selv om man måske skændes sommetider.

Bogen er velegnet til oplæsning for børn i børnehavealderen, når de kan forstå begreber som ven og usynlig, og måske kan sætte sig ind i, hvad ørne, gråspurve og spætter er for en slags fugle.

Bimse er ikke bare usynlig men også hemmelig, hvilket måske ikke giver så meget mening, for hvorfor er han hemmelig? Og hemmelig for hvem?

Tegningerne er fine og overskuelige og supplerer teksten udmærket med billeder af Nora, Bimse og den lille gråspurv.

Børnelitteraturen er fyldt med usynlige venner, i blandt andet Slip aldrig Samiras hånd af Morten Dürr og i Ritas venskab af Lilja Scherfig. Begge bøger er dog tilegnet en lidt ældre målgruppe, men moralen er den samme: Usynlige venner er godt, hvis man har lidt vanskeligheder med at få en synlig ven, men virkelighedens venner er naturligvis de bedste.

Venner

Hvem er Nora Ørns ven?

Bjørn Borgvardt

24 sider

mellemgaard

Udgivet: 2019

Birte Strandby