Dill er søn af en præst der tester menighedens tro med fortyndet stryknin og giftslanger. Samme præst ryger i fængsel for besiddelse af børnepornografi, og Dill må leve med det. Han må også leve med besøgene hos sin far i fængslet i Nashville og med sin mors urokkelige, afstumpede tro på den religion familien har dyrket. Til gengæld har Dill venner, Travis der slås med en fordrukken, voldelig far og veninden Lydia, hvis forældre har gjort en særlig indsats for at proppe hende så fuld af selvtillid, at intet kan vælte hende.

Hun styrer kompetent en blog med mere end 100.000 følgere, har venskabelige forbindelser i de amerikanske mode- og forfatterverdener og skriver ansøgninger til de bedste colleges. Det sidste er ved at ødelægge venskabet, for Lydia kan ikke vente med at slippe ud af den klaustrofobiske Forrestville, Travis forventer at blive der hele sit liv, og for Dill vil det være umuligt at slippe væk, blandt andet fordi hans mor har brug for hans hjælp til at nedbringe farens gæld. Dill elsker hemmeligt Lydia, og konflikten mellem hans håb og hans muligheder er ved at tage livet af ham. Der venter både succes, tragedie og et opgør forude.

Vejen væk har mange kvaliteter udover portrættet af en invalideret kristendom og en giftig kultur. Karaktererne, især Lydia, har et skarpt, vildt sprog, og det er en nydelse at høre hende kvase mobbere og peptalke for vennerne. Travis og Dill må slås med mere tragiske aspekter af tilværelsen, og det er også glimrende formidlet i den gribende roman for unge voksne.

Jeff Zentner

Vejen væk

Oversat af Lene Ewald Hesel

350 sider

Høst & Søn

Udgivet: 27.10.2017

Birte Strandby