Som et monument over svundne tider udkommer Ved julelampens skær igen i 2020, som den har gjort det hvert år siden 1918. Fortællingernes ensartede brug af berettermodellen og den altid lykkelige slutning har ikke ændret sig, og det er på en måde meget hyggeligt, men der er kommet et urealistisk skær over nogle af novellernes meget retlinede karakterer, som det kan være lidt vanskeligt at forholde sig til:

De var kønne, intelligente, og så vidste de hvordan man skulle opføre sig.

Illustrationerne veksler mellem Marianne Hansen Glems fine, stemningsfulde billeder og forsider fra tidligere udgaver af Ved julelampens skær. Det gør meget for hyggen, og bringer mindelser om julen i tidligere tider.

Den første historie hedder ‘Var det alligevel en nissehue?’: der er problemer med orgelet i kirken. Det laver mærkelige lyde, når organisten rammer de høje toner i Glade jul. Man kan ikke stryge Glade jul til en julegudstjeneste, så gode råd er dyre. Der er ikke plads til, at en voksen mand kan komme om bag orgelet, men måske en dreng der er tynd som et siv og har lange tynde fingre. Det bliver Sørines Hans-Peter der må mase sig om bag orgelet for at se, om der sidder noget mellem orgelpiberne. Det er stort set hele handlingen, bemærkelsesværdigt er det, at det er i 1869, at Sørine har petroleumslampe, og at kirken råder over et spanskrør, der får Hans-Peter til at gyse en lille smule.

Andre historier er mere nutidige, eksempelvis Klimajul, hvor familien nyder frikadeller af plantefars, udveksler genbrugsgaver og giver thumbs up til den glade giver. Og atter andre fortællinger er mere problematiske at tidsbestemme, for eksempel den om den unge, hjemløse kvinde der kæmper sig gennem snestormen. Hun er 25 år gammel, født i 1946 og har i perioder levet af at sælge Hus Forbi – der udkom første gang i 1996. Men trods en barsk baggrund finder hun ro i kirken og forenes siden med familien.

Det er sjovt at læse om jul i gamle dage, men det kan godt være udfordrende at skulle kapere alle de lykkelige slutninger. Måske skal man nøjes med at en fortælling om dagen. 

Ved julelampens skær 2020

Julehæfte for hjemmet

Illustreret af Marianne Hansen Glem

108 sider

Grønvald-Fynbos Forlag

Gyldendal

Udgivet: 2020

Birte Strandby