Jeppe Bangsgaard har interviewet otte nordiske forfattere om deres arbejdspladser. Hvor de skriver, hvordan de skriver. De otte forfattere er: Per Petterson, Sofi Oksanen, Kjell Westö, Naja Marie Aidt, Helle Helle, Jón Kalman Stefánsson, Lina Wolff og Audur Ava Ólafsdóttir.

Forfatternes værksteder er først og fremmest forskellige. Nogle har strenge krav til omgivelserne og mange rutiner, andre ikke. Sofi Oksanen tror ikke på rutiner og ritualer, og hun har på grund af stor rejseaktivitet – hendes bøger er oversat til 40 sprog – ikke tid til at gøre alting på bestemte måder hver dag. Hvad der er mere interessant, er måske hvordan Oksanen lader sig inspirere. Hun bruger ofte skuespillere og deres gestikuleren i sine romaner. Uma Thurman og Tilda Swinton har inspireret, en bevægelse fra Johnny Depp er brugt i ‘Da duerne forsvandt’.

Helle Helle har en rutine. Når hun er færdig med en bog, læser hun den højt for sin mand, og der er altid et sted i romanen, der er tæt på at få hende til at græde, men ikke nødvendigvis der, hvor hun forventer det. Helle Helle arbejder også med en liste over ord, hun bruger for meget, og som skal erstattes af andre ord, en proces der er både spændende og omsiggribende – og lærerig for nye forfattere. Helle afviser i øvrigt på det bestemteste, at Rødby-Puttgarden skulle være minimalisme, eller at hun overhovedet er minimalist. Måske burde netop dette kapitel introduceres på litteraturvidenskabsstudierne, hvor Helles novelle Fasaner huserer som skoleeksempel på minimalisme.

Billederne er sort/hvide stemningsbilleder af forfatternes arbejdssted, af forfatterne selv, af deres reoler. Sammen med teksten får man et udmærket indtryk af arbejdsforhold. Det er ikke alle der som Proust har tre lag gardiner for vinduerne og vægge dækket med korkplader, men der er en tilbøjelighed til at skriveprocessen er isoleret fra omverdenen, og kun redaktører og ægtefælle har sporadisk adgang.

Interviewene røber mange facetter af skriveprocessen, og er opklarende læsning for fans af de medvirkende forfattere.

værksteder

At skrive i lys og mørke

Ord af Jeppe Bangsgaard og billeder af Asger Mortensen

260 sider

Grønningen 1

Udgivet: 2020

Birte Strandby