Vladimir Nabokovs (1899-1977) værk ”Lolita” genudgives nu af forlaget Gyldendal. Bogen så første gang dagens lys i 1955 og regnes som et nyskabende værk. ”Lolita” handler om pædofil kærlighed og begær. Romanen er derfor omdiskuteret, tabubelagt og kritiseret.
Den russisk-amerikansk forfatter skrev sine bøger i landflygtighed. Han var født i Sankt Petersborg, men emigrerede efter Den Russiske Revolution først til Europa og siden til USA.
Romanen ”Lolita” er en grænseoverskridende og anderledes fortælling om den pædofile europæer Humbert, der er født i Paris i 1910. Han er endt i USA efter at hans første hustru Valeria har fortalt, at hun har mødt en anden mand og de to må skilles. I USA forelsker Humbert sig hæmningsløst i den kun 12-årige Dolores Haze – Lolita – som han kalder hende. For at være Lolita nær, vælger han rent taktisk at gifte sig med hendes mor. Men moren, Charlotte Haze, fatter mistanke og hun mister livet. Nu lever Lolita og Humbert alene sammen; i det første lange stykke tid fortier Humbert at moren er omkommet. Humbert og Lolita rejser gennem en række stater i bil. Men til Humberts misbilligelse ønsker Lolita sig et andet liv. Hun vil have sin frihed væk fra ham og stikker af. Men Humbert er blændet af Lolita og kan ikke glemme hende.
Stik imod hvad jeg frygtede, er bogen heldigvis ikke voldsomt pornografisk eller seksuel. Det ville være en pine at læse en roman på 448 sider, der i detaljer beskriver det seksuelle forhold mellem en voksen mand og en purung pige, der knap nok er kommet ind i puberteten. Alligevel fandt jeg antydningerne og bevidstheden om, hvad der foregår mellem de to så alt rigeligt. Det er vammelt og enormt grænseoverskridende. Jeg blev ikke væsentligt klogere på hvilke psykologiske mekanismer, der ansporer en mand som Humbert – udover en særlig pervers lyst.
Rammefortællingen er, at Humbert fortæller sin historie som et forsvar i forbindelse med retssagen imod ham. ”Lolita” kan ses som en slags forsvarstale for den hvide mand, der har kastet sin grænseløse kærlighed på et uskyldigt barn, har begået en voldshandling og nu befinder sig på anklagebænken. Undervejs i romanen redegør han for forskellige hændelser, der er nedskrevet i dagbøger etc.
Bogen er forsynet med et forord fra 1955 og et efterskrift af forfatteren. Samlet set giver romanen et interessant indblik i USA i årene efter 2. Verdenskrig. Vladimir Nabokov skriver uhyre detaljeret. Romanen kan derfor forekomme en kende tung, trods det at oversætter Claus Bech, har gjort et flot arbejde i forhold til at nyoversætte værket til dansk.
Da romanen i sin tid udkom, var den af gode grunde bandlyst i flere lande. Danmark tillod som et af de første lande en oversættelse. I dag er romanens emne forsat kontroversielt, men ikke desto mindre tankevækkende. ”Lolita” hverken forsvarer eller forklarer den pædofile kærlighed, men den understreger med syvtommer søm hvor voldsom og altopslugende den forbudte kærlighed kan være, når man først ligger under for den. Humbert bevæger sig ud i en destruktiv deroute, fordi han ikke kan slippe sin hengivelse til Lolitas forførende skønhed og uskyldighed. Vladimir Nabokovs kærlighedsfortælling er trist og alvorstung, da både Lolita og Humbert må betale en stor pris. ”Lolita” ligger op til en moralsk stillingtagen. Alt i alt giver det god mening at der her er tale om en klassiker!
Lolita
Forfatter: Vladimir Nabokov
Oversættelse: Claus Bech
Forlag: Gyldendals Forlag
448 sider. Hæftet
Udgivelsesdato: 4. 12. 2020
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Trackbacks/Pingbacks