Litteraturen har efterhånden en del undergenrer: Chicklit, momlit, krimithriller -(trods forfatteren Susanne Stauns kraftige protester), femikrimi, og Hanne Richardt Beck introducerer her en særlig gren, man kunne kalde krimi for klimakteriesild – kvinder der befinder sig i den midaldrende kvindes værste klemme mellem gamle forældre og problematiske voksne børn.

Krimien er nedtonet til fordel for de modne kvinder, der indledningsvist nok er en smule stereotype men efterhånden udviser både mangefacetterede og let skræmmende personligheder.

Krimiens omdrejningspunkt er mordet på en lille dreng. Hans lig bliver fundet 13 år efter, at han er forsvundet fra det hus på Mallorca, hvor han boede sammen med sin far. I nabohuset holdt vores hovedpersoner, Astrid, Susan og Tine, ferie. Tine er varm på drengens far, og Astrid og Susan tumler med egne vanskeligheder. Eftersøgningen af drengen er det de bedst husker fra ferien, og efter ferien har de ikke megen kontakt, før drengens lig bliver fundet, og de bliver opsøgt af Pilar, det spanske politis efterforsker på visit i Danmark. Pilar er metodisk arbejdende, men det er næsten umuligt for hende at løse gåden. Det er heller ikke her krimien romanens tyngde ligger. Det er derimod de kampe kvinderne har på hjemmebane:

Astrid er nyforelsket og nyskilt. Hendes døtre har svært ved at tilgive hende, men ellers synes Astrid, at det er dejligt at være forelsket igen. Hun kan ikke rigtigt forstå, at hun føler sig lidt skyldig i forbindelse med den lille drengs død.
Susan har et kompliceret forhold til sin voksne søn. Han er rejst til Australien, og måske er han kommet ud i noget snavs. Tine er den der opdager hidtil skjulte sammenhænge i drabssagen. Pilar er angiveligt den lykkeligste af de fire damer, selvom hendes mand klager over at blive forsømt, når hun er i gang med en ny sag.

Underholdende roman med gode samfundsbetragtninger, især hvis man læser den for at dyrke udvikling og vilkår hos kvinder over 40.
Hanne Richardt Beck

400 sider
Gyldendal
Udgivet: 31.03.2016

Birte Strandby