Udflugt med Urne tager os på roadtrip med brødrene Teemu og Janne samt en urne, der indeholder deres afdøde sted-morfar, Jalmari. Brødrenes plan er at tage på en rejse rundt i morfarens liv som et sidste farvel, men der er også et andet, mere håndgribeligt mål forude: De har nemlig en stor arv i sigte, og mens de drømmer om livet som millionærer, længes de efter den samme kvindes favn; Jannes ekskone Elli. Mindre kompliceret bliver dette trekantsdrama ikke af, at Teemu har haft en affære med Elli, mens hun stadig var gift med broren.

Teemu fungerer som historiens fortæller. Han er den introverte, skeptiske bror med lidt for mange kilo på kroppen, hvorimod Janne beskrives som en flot, udadvendt karakter, der altid er god for en kæk bemærkning.

Det står hurtigt klart, at Teemu misunder mange af sin brors kvaliteter, og at han har et behov for konstant at sammenligne sine egne bedrifter med Jannes i en form for uophørlig konkurrence mellem de to, som Teemu tilsyneladende er alene om at være opmærksom på.

Romanen tager os med på rundtur i Finland såvel som i brødrenes og ikke mindst den kulørte Jalmaris fortid. Fortællingen tager sig ofte humoristisk ud og er ganske underholdende fra start til slut.

Men på trods af de humoristiske undertoner, rummer Udflugt med Urne alvorlige temaer som f.eks. den familietragedie, der spøger i fortællerens erindring, og den måde hvorpå det at miste håndteres. I centrum af det hele står dog brødrenes forhold til hinanden, og deres forhold bliver da også det element, der driver fortællingen fremad og giver anledning til de mange tilbageblik og sidehistorier.

Romanens fortæller, Teemu bliver desuden næsten et tema i sig selv, da han i broderrollen, synes at være så tynget af det (måske indbildte) konkurrenceforhold, at han fordrejer virkeligheden en anelse i, hvad der forekommer at være et forsøg på at retfærdiggøre sig selv. I hvert fald bliver man som læser, efter et vist punkt, opmærksom på, at vi nok ikke skal stole fuldt og fast på Teemus opfattelse af sin omverden.

Roope Lipastis Udflugt med Urne er et stykke veldrejet litteratur, der ikke kræver for meget af sin læser i forhold til, hvad det tilbyder. Der er både humor, alvor, action og drama – what’s not to like?

God læselyst!

Udflugt med Urne

Roope Lipasti

Oversat af Birgita Bonde Hansen

267 sider

Turbine

2017

Anmeldt af Tea Stræde Spile