50 prosadigte om livet set af en pige på seks – syv år. Hun går i børnehaveklasse og registrerer rigtigt mange ting, selv om hun ikke altid ved, hvad det er, hun observerer.

For eksempel kender hun Dennis. Dennis er lidt sej, men ikke særligt sød. Han lokker pigen til at gøre ting, hun ikke har lyst til at gøre, og siden kommer han i fængsel, fordi han begår et røveri. En anden gang ser børnene, at ambulancefolk flytter et menneske der er dækket af et hvidt lagen ud i ambulancen. Og en dag vinker familien farvel til faren, der cykler hjemmefra. ‘Det var sidste gang, vi så far’

Sådan veksler hverdagen mellem det farlige, det tragiske og det helt uskyldige – som når pigen lærer katten et trick, når hun spiller yoyo, bytter klistermærker eller oplever grillaftener i haven med familien.

Det er sært, at det der ligner en dansk middelklassetilværelse kan være så giftigt, men der er rigtigt mange farer både for børn og voksne. Kvarteret har mange fulde mænd og måske er det mere en bog, man vil overlade til en tolv-årig end en, man vil læse højt for et mindre barn.

Lilian Brøggers illustrationer pryder alle sider og udvider forståelsen. Der er fine farvebilleder af katte og frugthaver, og der er grå, lidt dystre billeder af en påtrængende hverdag, der måske ikke burde være for børn. Bogen er interessant, fordi den lægger afstand til de harmoniske fortællinger, vi normalt tilbyder mindre børn, men samtidigt er det spørgsmålet, om det er den type indhold, vi gerne vil vise ungerne.

Ude ved postkassen

Lærere Helene Askholm

Illustreret af Lilian Brøgger

84 sider

ABC Forlag

Udgivet: 2023

Birte Strandby