Fantasy er en bred, interessant genre, og engang imellem dukker der noget særligt op som for eksempel Temeraire, den første i en serie:

Under Napoleonskrigene lykkes det for englænderne på skibet Reliant at overvinde den franske fregat Amitié. Da englænderne med kaptajn Laurence i spidsen overtager skibet, bemærker de, at franskmændene er i dårlig forfatning, og at fregatten i øvrigt har en kostelig last: Et drageæg.

Reliants skibslæge opdager, at det er lige før ægget klækker, og englænderne får flyttet ægget over på eget dæk. De færreste har set drager men er vidende om, at drager udgør væsentlige styrker i både det franske og det engelske luftvåben. Det er vigtigt, at dragens aviatiker – dens ‘pilot’ – er klar, når dragen udklækkes, og på Reliant trækker man lod blandt officererne om, hvem der skal have den specielle, farlige og ensomme post. Så klækkes ægget, og Temeraire kommer ud, ser sig om og begynder at undersøge skibet. Temeraire er begavet og kan tale med det samme, og han vælger selv sin aviatiker, nemlig Laurence, der umiddelbart er ked at valget, fordi det vil stoppe for hans gode liv til søs og for muligheden for at få kone og børn.

Temeraire spiser voldsomt og vokser heftigt. Efter få dage kan han ikke længere være i Laurences kahyt og må ud på dækket. I første omgang i lænker men de holder ikke så længe. Laurence sover hos ham, læser højt for ham og efterhånden er han ikke så ked af jobbet som aviatiker.

Efter en del rænkespil bliver Laurence og Temeraire aktive i det engelske luftvåben, og det bliver hårdt for franskmændene.

Romanen har et realistisk setup, hvor livet til søs og intrigerne indenfor den militære magts verden er til at tro på – og så er de voldsomt fascinerende, disse usandsynlige og helt autentiske drager der er begavede og nysgerrige, smådumme og barnlige.

Spændende og godt fortalt.

Naomi Novik

Temeraire

Oversat af Rebekka Hjelholt Svendsen

366 sider

Alhambra

Udgivet: Oktober 2016

 

Birte Strandby