En mystisk og fascinerende debutroman om en tilværelse, hvor sjæl og krop ikke harmonerer.

Hovedpersonen er født med en piges krop, men føler sig som dreng. Hele romanen foregår som monolog fra det undertrykte selv til det menneske, verden ser. Denne ’ydre’ person er nøje tilpasset omgivelserne og gør sig stor ulejlighed med afsæt i sit selvhad at undertrykke det indre menneske, der reagerer kraftigt og aggressivt. Det aggressive og bitre der blandt andet angriber faderrollen – hovedpersonen får ingen børn – finder man også hos den franske forfatter André Gide i hans højtråbende had til lukkede familier.

Romanen er skrevet poetisk og kraftfuldt:

Du tog mine slag med en blanding af glæde over, at jeg blev straffet og en irritation over, at det var dig der følte smerten.

Pigen er efter flere kønsskifteoperationer blevet til Steffen, der opfører sig som en mand – samvær med gutterne, pool og piger – men stadigt befinder sig en voldsom disharmoni, der når som helst kan blusse op i livslede og vældige temperamentsudladninger.

Vi springer mellem de daglige kampe om magten og retten til den stemme, der bliver til tekster, tilbage til barndommen, faren og farens pludselige og chokerende død efter et bistik. Et andet tilbageblik omhandler besøget hos skolelægen, hvor barnet – fejlagtigt synes han – anbringes sammen med de andre piger, og et tredje barndomsglimt røber, hvordan det er at være dreng, når ens hemmelighed om en fortid som pige slipper ud på skolen.
Handlingen ledsages af hovedpersonens hyppigt kommenterede soundtrack der både består af morens Roger Whittaker og det rockband, hvor hovedpersonen er forsanger.

Ubehagets soundtrack
Alex Zichau
188 sider
Autre, Forlaget for utilregnelig litteratur
Udgivet: 12.04.2013

Birte Strandby