U-go er en djævelsk lille fætter der sætter sig på skulderen af folk – mest børn – og overtaler dem til at gøre dumme ting:

‘Spænd bare ben for din lillesøster!’ hvisker han og griner. ‘Det ser så skægt ud, når hun falder og slår sig!’

I lang tid sidder han på Amalies skulder og får hende til at gøre lede ting som at kaste en sten gennem Frøken Olsens vindue. Amalie er ulykkelig, og hendes bedste ven, Tello, gider ikke altid lege med hende, fordi hun er for meget. Med tiden lærer Amalie nogle trick, så hun kan vippe kræet af skulderen. Men derfor er verden ikke uden problemer, og i det lille samfund er findes også Banditten og Kratluskeren, der skaber problemer. Banditten stjæler cola og citronmåne, og Kratluskeren går simpelthen rundt og generer folk. Bent Betjent er behjælpelig, men bliver sur, hvis han forstyrres i sin middagslur.

Det er nogenlunde interessante fortællinger, både Amalie og Banditten er lidt komplekse, selvom flere andre karakterer er noget flade. Den sidste af historierne tager plottet til et højere niveau, da Amalie og Tello træffer tre bøller. De er ikke voldelige, men benytter administration som magtvåben, og det varer lidt, inden det går op for vores hovedpersoner, hvad der sker.

Illustrationerne er søde, og portrætterer en figur ad gangen uden i øvrigt at præsenterer miljøet. Handlingen kan let forstås af mindre børn, mens enkelte udtryk synes møntede på voksne – som at Kratluskeren har den offentlige mening, og at Banditten ønsker sig en Harry Davidsen går måske også hen over hovedet på de mindste.

Opbygningen og moralen fungerer som i tresserne, men derfor kan bogen sagtens virke tiltrækkende på børn i fire – seksårsalderen.

U-go og Amalie

Historier for børn

Jens Leth Pedersen

Illustreret af Kaya Anersen

Detegn

Udgivet: 2019

Birte Strandby