Kim Leines tredje bog er en novellesamling om årets gang i en østgønlandsk bygd.
En del noveller handler om den danske sygeplejerske, Jesper, der med hjælp fra sin ældre kollega og en solid mailforbindelse til lægen i Nuuk begynder sit virke. Han får sin ilddåb, og tager det af flere grunde dybt personligt, da en ung kvinde dør på grund af en graviditet i æggelederen, og hendes formodede kæreste hænger sig.
En anden gennemgående figur er Eleonora, der er 136 centimeter høj. Det gør hende ensom, men da hendes mormor siger, at hun skal gå ud og finde en mand, gør hun det – og bliver gravid.
Novellen Offeret handler om en ung, døende mand, der desperat råber på sin datter, selvom moren er flyttet til Nuuk med hende. Til sidst finder hans forældre en niece, der kan spille rollen som datteren, og den unge mand får taget afsked med barnet og med livet.
Som Bent Haller i den nyligt udgivne Rakkerpakhuset benytter Kim Leine den samme baggrund for alle novellerne,og en stor del af bygdens beboere optræder som hovedpersoner i een novelle og som bipersoner i andre. Det giver læseren en god idé om miljøet og den lille bygds hverdag med et tilvant niveau af ’civilisationsbåret’ druk og spil sammen med naturfolkets praktiske accept af det der ikke kan ændres og en ugenert, uhæmmet seksualitet. Samtidigt får vi indblik i, hvad danskerne giver og tager, og hvorfor medicinsk hjælp kun er halv hjælp.
Glimrende læsning og et vellykket billede af et stilfærdigt kultursammenstød, hvor parterne endnu synes langt fra hinanden.

Forfatter: Kim Leine

248 sider
Gyldendal
Udgivet: 22.10.2009

Birte Strandby