Din vestlige moral er et luksusprodukt for dem, der kan tillade sig den slags.

En overvældende roman om en amerikansk jæger i Afrika. En velhavende mand med det fantastiske navn Hunter White er i Afrika for at skyde et næsehorn og dermed hente det sidste trofæ i The Big Five. Det koster et sekscifret beløb at få jagttilladelse, og næsehornet er særligt udvalgt. Jagten giver Hunter et kick som intet andet, og i hans helt egen optik er hans ‘svinedyre jagttilladelse’ med til at finansiere opdrætningsprojekter og i virkeligheden den eneste brugbare form for vildtpleje.

Prøv at beskytte næsehorn i et land, hvor tre fjerdedele af befolkningen lever i fattigdom, og hvor korruption er den traditionelle statsform.

Hunters jagt på næsehornet går ikke som forventet, nogle krybskytter kommer på tværs, og det ender i skuffelse, men så beretter ejeren af jagten, Van Heeren, om The Big Six, muligheden for at skyde et menneske. Betingelserne er omtrent som med næsehornet. Det koster en halv million dollars, og en urgammel stamme af jægere er villige til at lade Hunter jage en af deres. Til gengæld har stammen ret til at bo og jage på Van Heerens områder, og deres børn får tilbudt uddannelse. I Van Heerens perspektiv er det en respektfuld måde at holde liv i en gammel kultur på.

Hunter tager ud på jagt, men denne gang bliver det på afrikanske betingelser.

Trofæ er en retorisk gavebod, et vandfald af spænding og en kollision mellem etik, moral og overlevelse.

Vesterlændinges ømhed overfor vilde dyr er en nymodens følelse, en rigmandshobby

Hunter er især interessant, fordi han er fabelagtig til at retfærdiggøre sine handlinger, og hans kone understøtter ham med sin begejstring for trofæer. 

Det er i høj grad en roman der gør nar af vesterlændinges hykleri. Læsningen er ikke ubetinget behagelig, men absolut fængslende.

Trofæ

Gaea Schoeters

Oversat af Miriam Boolsen

258 sider

Jensen & Dalgaard

Udgivet: 07.12.2023

Birte Strandby