Bogen er lyttet til på lydbogstjenesten Mofibo under oplæsning ved Hele Egelund.

Vi har fået Mofibo sponsoreret af www.lydbogormen.dk.  Lydbogormen er en hjemmeside, der anmelder lydbogstjenester. Her kan du b.la. finde priser og få en oversigt over de største rabatter på et lydbogsabonnement.

Jesper Bugge Kold og Mich Vraa har begge historiske romaner på deres CV, så det giver god mening at de to herrer her danner makkerpar. ”Tre dage i april” er en historisk pageturner, der skildrer hvordan Røde Kors busserne i slutningen af april 1945 rejser til det krigshærgede Tyskland for at hjælpe danske og norske fanger hjem. 

Hovedpersonen er den yngre Røde Kors frivillige Dagmar Valgren. Hun er med på karavanen af hvide busser som sygeplejerske, om end hun mangler et semester af sin uddannelse. Dagmars mission er ikke blot at hjælpe nødstedte fanger, men i særdeleshed at finde og redde sin ægtemand, Poul Valgren, der er blevet interneret for modstand mod besættelsesmagten. Ombord på bus nr. 474 møder hun chaufføren Ernest Lie og lægen Jansen samt sygeplejersken Sigrid. Sammen oplever de en lang række overraskende, voldsomme og farefulde hændelser på deres rejse til KZ-lejeren i Neuengamme. 

Romanen foregår i to spor. Det ene spor er det, i hvilket vi følger Dagmars færd på bus nr. 474, som gift kvinde på jagt efter sin forsvundne mand i det krigshærgede Tyskland. I det andet spor hører læseren om Dagmars egen (for-)historie. Hendes familie knækkede midt over ved faderens tragiske død i en arbejdsulykke, hvorefter moren kom på fattiggård. Dagmar blev placeret hos sin moster. Ved et tilfælde blev Dagmar præsenteret for sygeplejefaget takket være en empatisk nonne, hun mødte sin kommende mand, Redaktør Valgren, og de to gifter sig. Men så indtræder krigens mørke.

”Tre dage i april” beretter om De Hvide Busser – også kaldet ”Bernadotte-aktionen” – efter den svenske Grev Folke Bernadotte, der sad som vicepræsident i Svensk Røde Kors og havde en central rolle i forhold til at få operationen op at stå. Romanen skildrer både den personlige historie om danske heltemodige kvinder og mænd, der meldte sig til at tage med på den farefulde redningsmission. Nok så vigtigt viser den – set ud fra eksemplet med Dagmars mand – hvordan mere eller mindre almindelige danskere kunne ende i tyskernes uhyggelige lejre. Prisen blev helt ubetalelig. 

Makkerparret Kold og Vraa kan så afgjort deres kram. Det vidste vi allerede fra succesromanen ”Det store skib” (2021) om hospitalsskibet Jutlandia. Denne roman kan ses som en prequel til omtalte titel. De to har tjek på forfatterværktøjskassen, og skriver både flydende, let og levende. Læseren kan mærke der er en trykket og trist stemning i bussen i det krigshærgede Tyskland. Dagmars ængstelse for at miste sin mand er allestedsnærværende. Karaktererne er ikke kun sort-hvide og heldigvis for det. Jeg savner dog, at børnene indgår mere i fortællingen for at give mere nærvær og autenticitet. 

Jesper Bugge og Mich Vraa har med en yngre sygeplejerske i centrum af hændelserne valgt at gå med en klassisk historie, der både er romantisk og rørende, selvom det også er en dramatisk skildring af en redningsaktion og i tilgift en fin tidsskildring. ”Tre dage i april” fokuserer på den ene side på de hvide busser. Men bogen fortæller i lige så høj grad en personlig historie om en kvinde, der forelsker sig, oplever krigen på nært hold og mærker konsekvenserne for altid. Det er brandgodt og gribende fortalt. 

Det er især stærkt, velvalgt og modigt at forfatterne ikke går med den lette løsning at ”please” læseren med en happy ending. Alt andet lige ville det ikke være troværdigt på et bagtæppe af krig, sorg og smerte. Forfatterparret kunne i min optik udmærket have skildret krigens gru mere direkte. ”Tre dage i april” er en uafrystelig roman om den imponerende redningsindsats, som de hvide busser var. Bogen kalder på en filmatisering. Indtil da skal du blot læne dig tilbage og nyde den som bog eller lydbog lige dér, hvor du bedst kan lide at opleve din litteratur. 

Tre dage i april

Forfattere: Jesper Bugge Kold og Mich Vraa

Forlag: Lindhardt og Ringhof

394 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: Den 20. 4. 2022 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg