Den fjerde af Tom Gates til al overflod illustrerede dagbøger

Tom går stadig i 5. klasse, og der er stadigt problemer med en klasselærer der ikke rigtigt forstår Toms genialitet. storesøster Delia er også stadigt lidt mærkelig, det kniber med at få en god kontakt til Amy Porter, og forholdet til klassekammeraten Marcus er bestemt ikke blevet bedre.

Forældrene er blevet en anelse mere pinlige, men ikke mere forstående. Heldigvis er Tom drengen der har løsninger på alt: for eksempel får han et chok en morgen, da han ser sin søster uden solbriller og sin far med blå cykelshorts. Tom har svært ved at vurdere, hvad der er værst, men får det bedste ud af det, da han på sin mors vegne skriver en forsent-seddel til Mr. Fullerman om, hvordan han på grund af morgenens chok kan have vanskeligt ved at forstå svære matematikstykker i dag.

I skolen skal der vælges skolemakkere, det at en ældre elev skal hjælpe og vejlede en yngre. Tom bliver skolemakker med Joye fra 2. Joye er sådan et barn der altid er i uheldets centrum, og selv om det er noget Tom Gates burde kunne forholde sig til, så er det ikke helt uproblematisk. Værre bliver det, da idrætsdagen nærmer sig. Ikke alene fordi 5F ikke lige er vindermateriale, men mere fordi Toms far vil stille op i sine cykelshorts i fædrenes konkurrence. Heldigvis har Tom også her ideer til, hvordan man reducerer pinlighederne.

Tom er ret fantasifuld, og i denne fjerde bog er der interessante indslag om, hvordan man laver kodealfabeter og papirknaldere der kan skræmme livet af enhver, men mest storesøstre.

Der er fin udnyttelse af rigtigt mange grafiske muligheder, og hvis man ikke bryder sig om for meget tung tekst, så viser Tom Gates vejen til en larmende grafikeret og indholdsrig bog med kun lidt tekst.

L. Pichon

Tom Gates 4

Geniale ideer (stort set)

Oversat af Kim Langer

Høst & Søn

Udgivet: 2017

Birte Strandby